Nabavljeni bicikli za korisnice projekta ŽENA

st

Građanskoj inicijativi „Moj grad Sisak“ odobrena su novčana sredstva Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. kroz poziv za dostavu projektnih prijedloga –  Zaželi – Program zapošljavanja žena  za projekt pod nazivom  ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno, a odobrena novčana sredstva obuhvaćaju 27 mjeseci provedbe projekta.

Cilj projekta je osnažiti i unaprijediti radni potencijal 10 teže zapošljivih žena iz Sisačko-moslavačke županije putem zapošljavanja, a s ciljem ublažavanja posljedice njihove nezaposlenosti i rizika od siromaštva, te ujedno potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života za najmanje 60 krajnjih korisnika – osoba starije životne dobi.

Sve zaposlene žene ispunjavaju programom predviđene uvjete: nezaposlene su osobe koje se nalaze u evidenciji HZZ i imaju završeno obrazovanje do maksimalno srednje škole, kao i preporuke programa – radi se o ženama starijima od 50 godina života i ženama koje su osobe s invaliditetom. Korisnice su uključene u daljnju izobrazbu: dvije pohađaju izobrazbu za računalnu operaterku, s četiri za njegovateljicu starijih osoba – i s tome edukacijom započet će na jesen. Uz izobrazbu, za 7 žena osigurani su i bicikli za korištenje pri odlascima u kućanstva korisnika.

‘Bicikle smo nabavili putem direktne pogodbe. Poziv na dostavu ponuda upućen je raznim poslovnim subjektima u lokalnoj zajednici i šire, a mi smo izabrali najpovoljniju. Tako smo 7 ženskih bicikala s košarom Gradski spring Holland crno-bijele boje, lokote s ključevima i reflektirajuće sigurnosne prsluke platili 9.671,88 kuna’, pojasnila je voditeljica projekta dr. sc. Daša Poredoš Lavor.

Projekti se provodi na širem području grada Siska, okolnim prigradskim naseljima (kao npr. Odra Sisačka, Staro Pračno, Novo Selo Palanječko, Sela, Galdovo), te selima Donje Posavine: Budaševo, Topolovac, Svinjičko, Gušće i Lonja.

Iako je prvotni plan bio da jedna žena pruža potporu za 6 krajnjih korisnika odnosno kućanstava, sada je situacija drugačija: svaka korisnica zaposlenica pruža podršku za 8 do 10 korisnika odnosno kućanstava jer to zahtijevaju potrebe na terenu. Za potrebe korisnika odnosno za održavanje kućanstava korisnika bit će nabavljeni paketi higijenskih i kućanskih potrepština putem javne nabave. Javna nabava je dovršena, izabran je najpovoljniji ponuđač i s dostavom paketa se kreće u rujnu’, kaže dr. sc. Poredoš Lavor.

Projekt je započeo s provedbom 1. lipnja 2018., a s prvim danom srpnja zaposleno je 10 žena koje su prošle trening komunikacijskih vještina, upoznavanje s osobitostima prevencije nasilja nad osobama starije životne dobi, osposobljene su za rad na siguran način (zaštita na radu i zaštita od požara), obavile su sanitarne preglede kako bi sve imale sanitarne iskaznice. Žene dobivaju propisanu minimalnu plaću s plaćenim svim doprinosima i naknadom putnih troškova.

Vrijeme provedbe projekta je 27 mjeseci, a njegova vrijednost 1.889.798,00 kuna.

GI Moj grad Sisak projekt provodi u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područnim uredom Sisak, Centrom za socijalnu skrb Sisak i Gradom Siskom. Grad Sisak sufinancira projekt s 10.000 kuna.

najčitanije