Na tržnicama postavljeni spremnici za odlaganje jestivih ulja i masti

mradenovic

251020211635204207.jpeg

Na glavnom ulazu Gradske tržnice, kao i na tržnici u Capragu postavljen je spremnik od 500 litara u koji se mogu odložiti jestiva ulja i masti. Ulje se do sada moglo zbrinuti na reciklažnom dvorištu, a postavljanjem spremnika na tržnicama, na kojima postoji velika fluktuacija ljudi u GOS-u se nadaju velikom odazivu građana.
„Iskoristila bih priliku da pozovem sve koji imaju otpadno jestivo ulje ili masti koje nastaju u njihovom domaćinstvu, da na ih tržnicama besplatno zbrinu. Gospodarenje otpadom prije godinu i pol počelo je suradnju s restoranima, fast foodovima i raznim ugostiteljima. Ta se suradnja pokazala vrlo uspješnom tako da smo sada tu uslugu odlučili približiti i građanima“, kaže Katarina Luketić, direktorica Gospodarenja otpada Sisak te dodaje: „Na spremnicima postoje i slikovne upute, opisano je kako pravilno odložiti ulje. Napomenula bih kako se radi o zbrinjavanju jestivog ulja i masti, da ne bi možda netko u spremnik odložio motorno ulje. Smatram da je ovo jako dobro za zaštitu okoliša. Do sada su uglavnom stanari koji žive u zgradama najčešće ulje izljevali u odvode, a ono može biti dobra sirovina“.

20201001_101400Preporuka je da se ulje koristi samo jednom pa ono vrlo brzo postaje otpad. Riječ je o vrsti otpada koji se mora skupljati odvojeno i skladištiti u odgovarajuće spremnike, odvojene od ostalih vrsta otpada.
„Želimo da Sisak ostane lijep i zelen i zato pozivamo Siščane da ulje koje koriste u kuhinjama prikupe i odlože ovdje ili u reciklažno dvorište. Gospodarenje otpadom će tu sirovinu prodati i opet investirati u Gospodarenje otpadom kako bi grad ostao čist. Raširite informaciju i dalje, učinimo da naš grad ostane čist i lijep s naglaskom na naše rijeke i vode“, poručila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.
Ulju nikako nije mjesto u odvodima jer uzrokuje začepljenja, a može naštetiti biljnom i životinjskom svijetu. S druge strane, ono je korisna sirovina. „Ovo je hvalevrijedan projekt. U europskim razmjerima ekološka svijest je na visokoj razini i nadamo se da će građani Siska prepoznati ovaj projekt i intenciju GOS-a da se s vremenom privikavamo i stvaramo naviku prikupljanja ulja i odlaganja u ovakve spremnike“, zaključila je direktorica tržnice Danka Koštić.

najčitanije