Na tematskoj sjednici Gradskog vijeća o potresu puno informacija o nastaloj šteti, obnovi te projektima

imp

251020211635196877.jpeg

Na tematskoj sjednici sisačkoga Gradskog vijeća vijećnici su danas jednoglasno donijeli Zaključak o potrebi brže obnove Siska nakon potresa.

Taj Zaključak donosi slijedeće točke:
1.Traži se od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske donošenje Periodičnog Plana obnove Grada Siska s jasno utvrđenim objektima za postupak obnove, rokovima i dinamikom obnove na godišnjoj razini te jasno utvrđenim kriterijima.
2.Traži se od Ministarstva kulture i medija poduzimanje zakonskih i provedbenih aktivnosti u pogledu razdvajanja postupka obnove kulturne jezgre Grada Siska na način da se razdvoji pitanje restauracije stare jezgre Grada Siska od postupka obnove.
3.Grad Sisak pokreće postupak izgradnje obiteljskih kuća na području Grada Siska za obitelji od tri i više članova čiji su domovi stradali u potresu 29. prosinca 2020. godine te će za navedenu svrhu osigurati sredstva u Proračunu Grada Siska za 2022. godinu.
4.Traži se donošenje posebnih mjera Vlade Republike Hrvatske za osnivanje i razvoj obrta, zadruga, malih i srednjih trgovačkih društava u pogledu oslobađanja od fiskalnih i parafiskalnih davanja za slučaj zapošljavanja novih radnika za razdoblje od pet godina.
5.Traži se od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske da poduzme aktivnosti u cilju pribavljanja evidencije stanova na području Grada Siska kojima upravlja Ministarstvo obrane Republike Hrvatske i Ministarstvo unutarnjih poslova te dodjeli stanova obiteljima čije su nekretnine stradale u potresu.
6.Preporučuje se osnivanje Savjeta za revitalizaciju i obnovu Grada Siska kao stalnog radnog tijela gradonačelnice Grada Siska sa zadaćom davanja stručnih i savjetodavnih mišljenja iz područja revitalizacije i obnove Grada Siska.
7.Traži se od Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i imovine hitno rješavanje imovinskopravnih odnosa vezanih uz nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Siska u cilju bržeg početka obnove objekata kojima je investitor Grad Sisak.

tematska sjednica vijeća 1

Zaključak je donesen nakon što su državni tajnici raznih ministarstava uključenih u proces obnove, župan i gradonačelnica, kao i resorni gradski pročelnici, u svojim izlaganjima istaknuli što je i koliko učinjeno nakon potresa. O gospodarskoj revitalizaciji potresom pogođenog područja govorio je i predsjednik Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije Adolf Cvanciger.
Na tematskoj sjednici sudjelovale su samostalne konzultantice dr.sc. Irena Đokić i dr.sc. Marijana Sumpor koje su istaknule kako bez pomoći države neće doći do očekivanih pomaka gospodarske i demografske revitalizacije kao i kvalitete života.

tematska sjednica vijeća 5 tematska sjednica vijeća 4

U Sisku je šteta od potresa prijavljena na ukupno 10.402 objekta od kojih je 824 s crvenom naljepnicom zbog teških oštećenja te još 144 zbog vanjskih utjecaja, sa žutom naljepnicom je ukupno 1.773 objekata. Među crvenim su i 144 stana u jednoj stambenoj zgradi u Ulici Hrvatskog narodnog preporoda u Sisak Capragu koja je i najveći objekt teško stradao u prosinačkom potresu uopće.
U kontejnerskim naseljima, ili privremenom smještaju u dvorištima svojih kuća, je trenutačno ukupno 289 osoba u 167 kontejnera i osam mobilnih kućica dok su stradalnici smješteni i u 16 stambenih garsonjera i 12 soba čije troškove plaća Grad Sisak. Organizirana su i dva vešeraja za korisnike kontejnerskih naselja.
Od 1. listopada država je preuzela podjelu i financiranje prehrane te 247 osoba u Sisku prima tople obroke. 104 osobe su se iz tih naselja prijavile za zimski privremeni smještaj, a što je traženo iz Nacionalnog stožera kao nastojanje da se osigura bolji smještaj za ljude iz lošijih kontejnera.
Na uklanjanje šteta na važnijim objektima do sada je iz gradskog proračuna izdvojen 41 milijun kuna, a procjenjuje se da bi trebalo izdvojiti još 154 milijuna. Za takva ulaganja, kako je rekla Ikić Baniček, bio bi nužan državni zajam uz alternativne izvore financijskih sredstava.
„Trošak radova na obnovi Kazališta 21 je 1,6 milijuna kuna, učilište Kazališta 21 će koštati 1,4 milijuna kuna s tim da će se tu rušiti stari i graditi novi objekt. Sanacija Doma kulture, prema elaboratu, košta 8,2 milijuna kuna, na OŠ Viktorovac se još mora sanirati dvorana, za OŠ Galdovo je ipak odlučeno da se zgrada ruši i gradi nova uz procjenu troška od 11,2 milijuna kuna. Sanacija OŠ Ivana Kukuljevića je 10,6 milijuna kuna, popravci na Područnoj školi Novo Pračno će koštati 400.000 kuna, popravak Mjesnog doma Galdovo 1,5 milijuna kuna, Mjesnog doma u Budaševu – 8 milijuna kuna. U tijeku je izbor izvođača radova na tzv. zgradi udruga u Tomislavovoj ulici gdje su radovi 1. faze procijenjeni na 2,5 milijuna kuna. Nakon što završi ta faza u tu će se zgradu moći preseliti gradska uprava te će se moći početi sanirati Gradska vijećnica gdje su radovi konstrukcijske obnove procijenjeni na 23,5 milijuna kuna.“, istaknula je gradonačelnica.

tematska sjednica vijeća 6 tematska sjednica vijeća 2tematska sjednica vijeća 8
Ekonomistice Irena Đokić i Marijana Sumpor s Ekonomskog fakulteta predstavile su svoj stručni rad o društvenoj, demografskoj i gospodarskoj revitalizaciji Siska i Banovine.
Kako su istaknule, budući da je taj kraj i prije potresa bio ispod prosjeka razvijen, a svi su ekonomski pokazatelji negativni, revitalizacija nije moguća bez pomoći države.
Uz nova ulaganja u gospodarstvo, bilo bi nužno privući mlade stručnjake te kulturi privesti goleme zapuštene poljoprivredne površine. Kao rješenje, spomenule su ugovor s Vladom o revitalizaciji na rok od deset godina.

tematska sjednica vijeća 10 tematska sjednica vijeća 11

Državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić govorila je o programu očuvanja 18.115 radnih mjesta, u što je uloženo 75 milijuna kuna, o ulaganju 19 milijuna u javne radove te o drugim projektima.

tematska sjednica vijeća 7 tematska sjednica vijeća 12

Državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Ivica Poljičak spomenuo je projekt ulaganja 21 milijun kuna u programe te u kulturnu baštinu, od čega bi se na sisačkom području uložilo 15,2 milijuna.

Iz Ministarstva kulture na sjednici su potvrdili kako će do kraja godine sigurno biti završen plan obnove kulturno povijesne cjeline Grada Siska, koji će uključivati plan obnove zgrada pod kulturnom zaštitom a sve s ciljem čim manje intervencije i promjene vizure Grada Siska, s naglaskom na Rimsku ulicu. Sličan plan za središte Petrinje je u javnom savjetovanju, no u Sisku očekuju jednostavniji proces obzirom da neće biti uklanjanja zaštićenih objekata.
Od važnijih stvari koje su izrečene na sjednici je i informacija kako će se graditi novi Dječji dom obzirom je stari u Vrbini teško stradao.

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić podsjetio je kako su štete od potresa u prometnom sektoru 315 milijuna eura, a samo na cestama 313 milijuna kuna.
Dodao je kako je u tijeku sanacija triju mostova u Sisku te da će se uskoro nastaviti radovi na autocesti, što je golem doprinos razvoju.

tematska sjednica vijeća 13 tematska sjednica vijeća 14 tematska sjednica vijeća 15

Državni tajnik u Središnjemu državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek pojasnio je šest programa obnove, nekonstrukcijsku i konstrukcijsku obnovu, izgradnju zamjenskih stambenih zgrada, program obnove zaštićenih objekata, izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća te kupnju nekretnina kojima se ne koristi.
Istaknuo je i da je od ukupnog broja ljudi koji se nalaze u kontejnerskim naseljima u Sisku čak 38% onih čije nekretnine, odnosno stambeni objekti, imaju zelenu naljepnicu.

Spomenka Jurić govorila je o mogućnostima korištenja europskih fondova, a župan Ivan Celjak o obnovi zdravstvenih i školskih objekata.

Župan Ivan Celjak informirao je vijećnike kako je procijenjena šteta u sisačkoj bolnici, na tri najteže stradala objekta koja će ići u konstrukcijsku obnovu, 77,8 milijuna kuna dok će se zgrada uprave morati rušiti. Radovi su u tijeku na Jodnom lječilištu, a elaborat je pokazao kako će konstrukcijska sanacija Doma zdravlja Sisak koštati 16,4 milijuna kuna. „Dogovorili smo da se one ordinacije primarne zdravstvene zaštite koje su sada u kontejnerima presele u prizemlje Ureda za obranu, kojeg je županijska uprava dobila na korištenje od države za svoje potrebe. Radovi na prilagodbi prostora su u tijeku.“, rekao je župan Celjak.

najčitanije