Na sisačkom Metalurškom fakultetu 30-ak brucoša

imp

251020211635197218.jpeg

Podjelom indexa brucošima na Metalurškom fakultetu počela je nova akademska godina. Njih 30-ak polaze tri različita programa – Metalurgija, Sigurnost, zdravlje na radu i radni okoliš i Ljevarstvo.

„Nova akademska godina nam počinje ja sam u isto vrijeme ponosna, sretna, ali i tužna. Ponosa sam i sretna zato što danas u akademski svijet uvodimo 61. generaciju studenata Metalurškog fakulteta. S druge strane tužna sam jer nas ne prate sve okolnosti u pozitivnom smjeru, puno je tu faktora koji nas degradiraju. Prvo to je status metalurške struke, ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu, međutim mi danas svjedočimo brojnim, zastarjelim, razmišljanjima o metalurgiji. Naravno mi smo ponosni na naše iskonsko porijeklo iz Željezare Sisak, međutim mi smo se itekako u ovih 60 godina odmaknuli od samog proizvodnog asortimana Željezare Sisak. Žao mi je što metalska industrija nije na onoj razini pozornosti kakvu zapravo zaslužuje. S druge strane ta ista metalska industrija je industrija koja za vrijeme korone nije stajala, oni su redovito radili, uplaćivali poreze, doprinose i s druge strane hranili sve nas u ovo „ne doba“. Također, tužna sam iz još jednog razloga, prošlo nam je 9 mjeseci od ovog potresa i nažalost još uvijek se ništa ne dešava. Kad kažem ništa se ne dešava ne mislim samo na naše studente i njihove obitelji, mislim općenito na ulaganje u infrastrukturu. Bez visokog obrazovanja, na žalost, nema niti razvoja. Ovo visoko obrazovanje, kao jedinstveno i unikatno, definitivno je na tragu razvoja države. Država mora prepoznati ovu strategiju i postaviti metalurgiju, odnosno Metalurški fakultet, u prioritete.“, rekla je dekanica Metalurškog fakulteta Zdenka Zovko Brodarac.

metalurgija 3 metalurgija 1 metalurgija 5

Prednost Metalurškog fakulteta je što nudi programe potrebne tržištu i što svi studenti, kaže dekanica, vrlo brzo pronađu posao: „Nedavno smo imali promociju na koju su, na obranu ocijenskih radova, dolazili iz tvrtki, a neki nisu mogli ni preuzeti svoju diplomu upravo zbog obaveza na radnim mjestima. Tu smo čak malo nesretni i tužni zbog neprepoznavanja tog aspekta, dakle naši studenti ne dođu na Hrvatski zavod za zapošljavanje i to zapravo postavlja struku u nepovoljan položaj jer se ne prepoznaje u stvari ta potreba, odnosno deficitarnost zanimanja. Tvrtke raspišu natječaj, mi proslijedimo taj natječaj našim studentima, oni se zaposle bez evidencije na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. U toj cijeloj priči moramo svi zajedno djelovati i metalska industrija, i mi. Danas u stvari primamo 30- ak novih studenata, nije to veliki broj, ali ipak budi nadu da će naša industrija opstati i nastaviti razvijati Republiku Hrvatsku. Brojem nisam zadovoljna, ali poradit ćemo na promjeni filozofije o poimanju struke i važnosti struke za razvoj Republike Hrvatske.“

Dio novih studenata i ove godine dolazi iz radnog sektora. Želja im je, kažu, napredovati na radnom mjestu. Što studira i kako će uskladiti posao i studiranje rekao nam je Filip Kušević.
„Mene iskreno fizika dosta zanima pa sam se u tom zanimanju pronašao. Želim napredovati i na poslu pa sam to upisao izvanredno, jer na to gledam kao stepenicu da mogu dalje napredovati u životu.“, rekao je Filip.
Uz kvalitetan program i mogućnost brzog zaposlenja studentima preostaje jedino uhvatiti se posla. Evo što nam je rekla Karla Cvitanović, koja također studira Sigurnost, zdravlje na radu i radni okoliš: „Pa to mi je bio najbliži fakultet, ali i najbolji odabir za mene jer sam završila Tehničku školu, isto u Sisku, tako da mislim da su stvarno slični.“
Svim brucošima želimo uspjeh u daljnjem školovanju uz želju da i po završetku studija situacija bude ista – bez nezaposlenih metalurga.

najčitanije