Na sisačkoj burzi rada na kraju svibnja bez posla 3.466 osoba

imp

Zavod Za Zapošljavanje

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda u Sisku, na kraju svibnja ove godine bilo je registrirano 3.466 nezaposlenih osoba.
U usporedbi s travnjem ove godine, broj nezaposlenih manji je za 187 osoba ili 5,2%, a u odnosu na svibanj 2022. broj nezaposlenih manji je za 18 % ili 762 osobe.

 

Od ukupnog broja registriranih nezaposlenih osoba najveću nezaposlenost i dalje ima Sisak gdje posao traži 1556 osoba, potom Petrinja gdje je bez posla 621 osoba. Najmanju nezaposlenost ima Topusko gdje je bez posla 99 osoba.

 

Najviše je nezaposlenih među ljudima s trogodišnjim i četverogodišnjim srednjoškolskim obrazovanjem, kojih je oko 1900 tisuće, odnosno nešto više od 50 posto od ukupnog broja nezaposlenih, no u evidenciji je i 270 osoba s višim i visokim obrazovanjem. Prema dobi, posao najteže pronalaze osobe u dobi od 50 do 60 i više godina, kojih je na Zavodu oko 1600.

 

Ukupno je tijekom svibnja prijavljeno 437 slobodnih radnih mjesta i to prema rodu zanimanja: zakonodavci/zakonodavke, dužnosnici/dužnosnice i direktori/direktorice jedno radno mjesto, za stručnjake i znanstvenike 45, za inženjere, tehničare i srodna zanimanja 64, za uredske i šalterske službenike 31, za uslužna i trgovačka zanimanja 77, za poljoprivrednike, šumare, ribare i lovce jedno radno mjesto, za zanimanja u obrtu i pojedinačnoj proizvodnji 79, za rukovatelje strojevima i vozilima 47 i za jednostavna zanimanja 92.

 

U svibnju su na sezonskim poslovima na moru u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane zaposlena 54 radnika iz evidencije PU Sisak. Ukupno je u ovoj godini zbog sezonskog zapošljavanja na moru brisano iz evidencije 155 radnika.

najčitanije