Na pješačku zonu stigle pametne klupe

ibb

Kako se građevinski radovi primiču kraju, tako se u Drugoj ulici polako uvodi i urbana oprema. Pješačka zona osvanula je s novim detaljem – ‘pametnim’ klupama koje, osim prilike za predah od šetnje, nude i puno više:
”Pametna klupa u sebi ima ugrađene dvije solarne ploče i potpuno je energetski neovisna o elektroenergetskoj mreži. U njoj se nalazi brojilo električne energije i u svakom trenutku znamo koja je količina energije proizvedena u samoj klupi”, doznajemo od Petra Lerotića, gradskog pročelnika za gospodarstvo i komunalni sustav, ”A osim toga, na klupi se nalaze i dva usb priključka koji omogućavaju građanima punjenje njihovih mobitela, laptopa i slično. Ima ugrađene akumulatore u koje se sprema električna energija, koja je na raspolaganju građanima cijelo vrijeme.”
A osim prilike da se, sjedeći na pametnoj klupi, direktno poslužimo njenom strujom, po noći će dodatno rasvjetljavati pješačku zonu, a za vrućih ljetnih dana omogućit će nam i osvježenje: ”Klupa u sebi sadrži senzore koji kontroliraju temperaturu okoline, vlažnost i kvalitetu zraka. Ima ugrađeno svjetlo koje po noći svijetli, i četiri ventilatora koji hlade sjedeću ploču za vrijeme visokih ljetnih temperatura”, pojašnjava Lerotić.

najčitanije