Na Metalurškom fakultetu osnovan Gospodarski savjet, najavljeni i novi studijski programi

Danas je na Metalurškom fakultetu održana konstituirajuća sjednica Gospodarskog savjeta. Cilj osnivanja savjeta je okupiti stručnjake iz sfere znanosti i gospodarstva kako bi razmatrali važna pitanja iz područja djelatnosti Fakulteta – visokog obrazovanja, znanosti i suradnje s gospodarstvom. Na sjednici su sudjelovali zainteresirani gospodarski dionici, predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Sisačko-moslavačke županije.

 

Gospodarski savjet kao savjetodavno tijelo bilo bi fokusirano na popularizaciju struke i privlačenje ljudskih resursa, zajedničke znanstveno-istraživačke i stručne projekte te reviziju i poboljšanja nastavnog procesa. Uz osnivanje ovog savjeta, kaže dekanica Zdenka Zovko Brodarac, u pripremi su i neki novi studijski programi.

 

 

„Kontinuirano radimo na reviziji naših studijskih programa. Upravo nam je u završnoj fazi evaluacija diplomskog studija sigurnosti, zdravlja na radu i radnog okoliša. Čeka se samo dopusnica Ministarstva znanosti i obrazovanja. Intencija je da te stručnjake ostavimo u Republici Hrvatskoj, pa je i to jedan doprinos ovog Gospodarskog savjeta koji će prepoznati potrebu za takvim kadrom. Osim tog studijskog programa već godinu dana intenzivno radimo na razvoju novog studijskom programu. Radi se o inženjerstvu tehničkih materijala. Takve kvalifikacije i takvog fakulteta u Hrvatskoj još nema, a na tome radimo sa Fakultetom strojarstva i brodogradnje, Građevinskim fakultetom te Fakultetom kemijskog inženjerstva i tehnologije. Vjerujem da će se suradnja i proširiti jer je riječ o velikom području. S druge strane, sva europska učilišta imaju ovakve kvalifikacije te želimo biti konkurentni i u tom smjeru“, poručuje dekanica Zovko Brodarac te dodaje kako joj je izuzetno drago da se nakon više od 60 godina postojanja Metalurškog fakulteta napokon regulira suradnja s gospodarstvom.

 

Na današnjoj sjednici jednoglasno se biralo i članove Uprave. Na mjesto predsjednika Gospodarskog savjeta Metalurškog fakulteta izabran je Ivan Majstorović. Zamjenik predsjednika je Davor Šošić, a tajnik Franjo Kozina.

 

Inicijativu osnivanja Gospodarskog savjeta pozdravljaju i gospodarstvenici. Davor Šošić, predsjednik Uprave ABS-a napominje kako je danas teško pronaći kvalificiranu radnu snagu, a ovakva suradnja bi u dogledno vrijeme trebala donijeti lakši i bolji izbor novih suradnika.

 

 

Sanja Ostroški iz Hrvatske udruge poslodavaca kaže kako je ovo značajno spajanje obrazovnog sustava i poslovne zajednice, odnosno prakse. “Studente i učenike treba pripremiti za ono što ih čeka na tržištu rada, a obrnuto, i poslodavce treba animirati da postanu puno aktivniji u svim prilikama tražiti – ne samo buduće suradnike, već davati i svoj doprinos zajednici. Promjene su brze i intenzivne. Poteškoće su velike i svaki oblik gdje možemo što bliže surađivati, davati impulse jedni drugima su iznimno važni. Cijenimo što se na Metalurškom fakultetu ovo pokrenulo”.

najčitanije