Na kolodvoru pronađeno čak 257 amfora – jedna od njih s najstarijim spomenom Siscie

st

Da je Sisak jedno veliko arheološko nalazište bogato vrijednim nalazima dokazuje i onaj najsvježiji. Nova sisačka arheološka senzacija pronađena je tijekom istraživanja na Željezničkom kolodvoru, a radi se o amfori s najstarijim epigrafskim napisom koji spominje Sisciu kao mjesto u Rimskom carstvu, rekao je ravnatelj Gradskog muzeja Sisak, Vlatko Čakširan.

‘Radi se o amfori staroj oko 2000 godina, nastala je otprilike u prvih 30 godina 1. stoljeća poslije Krista. Ovo je važan nalaz jer je pronađen u sloju rimskog vojnog logora, prije nego je Siscia poostala kolonija. Iz tog sloja imamo najmanje nalaza i o tom razdoblju najmanje znamo, tako da se radi o važnom nalazu, kako za Sisak, tako i za arheološku zajednicu u Hrvatskoj’, rekao je Čakširan.

Amfora je pronađena u dubljem sloju zemlje, točnije u blatu, i bila je pod velikim utjecajem vlage. Arheolozi tvrde da je senzacija već i činjenica da je natpis ostao sačuvan. Zaštita i obrada je zahtjevna i dugotrajna, tako da je od pronalaska do prezentacije prošlo gotovo godinu i pol. Produkt istraživanja bit će članak naslova ‘Amfore s lokaliteta Sisak’ koji će tek biti objavljen i koji će govoriti o 257 pronađenih amfora, s naglaskom na ovu najvrijedniju.
Amfora će biti smještena u stalni postav Gradskog muzeja Sisak ‘Fragmenti – Sisak od prapovijesti do suvremenosti’, a prezentacija je na rasporedu u petak, 17. veljače u 12 sati u Gradskom muzeju Sisak.

najčitanije