Na kolodvorskoj zgradi izvode se radovi hitne stabilizacije

imp

Zgrada Kolodvora 2

Jedna od zgrada u Sisku koja je u potresu pretrpjela oštećena je i kolodvorska zgrada. Prometno osoblje čiji su uredi bili smješteni u kolodvorskoj zgradi moralo je biti hitno smješteno u kontejnere, a ljudima koji su živjeli u stanarskome dijelu zgrade osiguran je zamjenski smještaj.

 

Prije nekoliko dana počeli su radovi hitnih mjera stabilizacije i zaštite kolodvorske zgrade u Sisku stradale u razornom potresu, odgovorili su na naš upit o vrsti radova na zgradi iz HŽ Infrastrukture.
Na krilu zgrade gdje se urušio dio krovišta, izvest će se uklanjanje cijelog krovišta i parapetnog dijela tog (zapadnog) dijela zgrade do razine poda tavana, te zaštititi od vremenskih utjecaja. Izvest će se uklanjanje pregradnih zidova i ostataka dimnjaka u tavanskom prostoru na cijeloj zgradi te zatvaranje otvora krovišta gdje su bili dimnjaci.

zgrada kolodvora 3

Osim toga, od radova hitnih mjera planira se sanirati nadstrešnica 1. perona. Poduprijet će se svi nestabilni dijelovi unutar kolodvorske zgrade te nadvoji prozora na južnom pročelju spomenutog zapadnog krila zgrade. Vrijednost radova hitnih mjera stabilizacije i zaštite kolodvorske zgrade Sisak iznosi 103.413,63 eura (779.170,00 kn) /+ PDV, a završetak izvođenja navedenih radova planiran je za početak ožujka 2023., ukoliko vremenske prilike dozvole.

zgrada kolodvora 1

Izrada projektne dokumentacije potrebne za planiranu cjelovitu obnovu kolodvorske zgrade u Sisku je kompleksna, napominju iz HŽ Infrastrukture, obzirom da je zgrada zaštićeni spomenik kulture te se za sve faze projektiranja i radova moraju ishoditi suglasnosti konzervatorskog odjela.

zgrada kolodvora 4

Predviđeno je da se sva projektna dokumentacija za cjelovitu obnovu zgrade (elaborat ocjene postojećeg stanja građevine, konzervatorski elaborat i glavni projekt za cjelovitu obnovu zgrade kolodvora Sisak) izradi u roku šest mjeseci od dana potpisivanja Ugovora za uslugu izrade projektne dokumentacije.

 

Nakon toga se može pokrenuti postupak javne nabave za izvođenje radova, pojasnili su iz HŽ Infrastrukture.

najčitanije