Na jubilarnoj 10. utrci SOELA sudjelovat će 20 automobila

imp

Soela 2023 3

Ovogodišnje 10. jubilarno izdanje utrke solarnih automobila, tradicionalna SOELA u organizaciji Tehničke škole Sisak održat će se 23.rujna, najavili su danas na konferenciji za medije ravnatelj škole Davor Malović i župan Ivan Celjak.

U ovogodišnjoj Utrci solarnih automobila sudjelovat će 20 automobila iz 14 škola i jednog fakulteta. Našu županiju zastupat će 4 automobila iz 3 škole – Tehničke škole Sisak, Industrijsko-obrtničke škole Sisak i Srednje škole Novska. Ovo je izvrsna prilika da naši učenici pokažu svoje znanje, vještine i sposobnosti u pripremi automobila za utrku.“, rekao je župan Ivan Celjak.

Ovogodišnja 10. jubilarna utrka solarnih automobila SOELA 2023. održat će se od 21. do 23. rujna u Sisku, a okupit će škole s područja cijele Hrvatske.
Organizator Utrke je Tehnička škola Sisak koja je ujedno jedna od najuspješnijih hrvatskih škola u područjima elektrotehnike i računalstva. Imenovana je i Regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru elektrotehnike i računalstva u sklopu kojega razvija nova zanimanja i smjerove obrazovanja poput tehničara za razvoj videoigara i tehničara za robotiku.

10. jubilarna utrka solarnih automobila jedna je od aktivnosti promocije strukovnog obrazovanja kroz Regionalni centar kompetentnosti, a do kraja godine ćemo organizirati još jednu veliku manifestaciju. To će biti sajam robotike i automatizacije, a održat će se u izdvojenom pogonu Tehničke škole Sisak (Zagrebačka ulica, Sisak). Isto tako imat ćemo i završnu konferenciju projekta kojim smo iz Europskog socijalnog fonda financirali nabavu opreme te izradu kurikuluma i nastavnih materijala koji ovih dana svakodnevno pristižu u školu. Do završetka projekta izdat ćemo ukupno 54 udžbenika te veći broj nastavnih materijala.“, istaknuo je ravnatelj Tehničke škole Sisak Davor Malović.

Program 10. jubilarne utrke solarnih automobila počinje u četvrtak, 21. rujna 2023. godine okupljanjem ekipa i sastancima povjerenstava za tehnički pregled i dizajn vozila. U petak, 22. rujna s početkom u 9,30 sati održat će se revijalna vožnja solarnih automobila ulicama grada Siska, a od 10 do 15 sati građanstvo će ispred Hotela Panonija moći razgledati sve solarne automobile.

Svečano otvorenje Utrke održat će se u subotu 23. rujna u 9.30 sati ispred Hotela Panonija. Start utrke je 10 sati, a po završetku utrke slijedi proglašenje pobjednika.

Podsjetimo, prva utrka SOELA krenula je 2013. godine i na njoj je sudjelovalo 5 automobila.

najčitanije