Muzej i Tehnička škola zajedno u međunarodnom projektu

ibb

271020211635294017.jpeg

Gradski muzej Sisak i Tehnička škola Sisak zajednički sudjeluju u međunarodnom Projektu” Compile New Competencies and Implement them to Teaching” (Sastavi nove kompetencije i primjeni ih u podučavanju), čiji je cilj podizanje kompetencija učenika i nastavnika u području informatičke tehnologije i obrade metala pomoću CNC strojeva. Poveznica Muzeja i Tehničke škole je u dijelu projekta gdje se iz sektora CNC obrade metala izrađuje suvenir – replika ranokršćanske svjetiljke pronađene u Sisku,koj a datira iz 5. stoljeća.

3D svjetiljka - 01

„Gradski muzej Sisak ponosan je što sudjeluje u ovom međunarodnom projektu budući da promiče razvoj novih znanja i kompetencija uz fokus na baštinu Grada Siska, što je uostalom i jedna od temeljnih uloga naše institucije. Tehnička škola Sisak vrlo uspješno provodi ovaj hvalevrijedan projekt koji već ima brojne rezultate iza sebe te mi je posebno drago da je za konkretan proizvod odabran baš predmet iz stalnog postava našeg Muzeja,“ rekao je Ravnatelj Gradskog muzeja Sisak Vlatko Čakširan.

Koordinator CNC&IT projekta Mario Kus ističe kako su u sklopu Projekta već postignuti brojni rezultati, poput web stranice projekta, e-learning materijala vezanih za projektiranje web stranica na različitim platformama te CADCAM programiranje CNC strojeva. A vezano za repliku svjetiljke, Kus pojašnjava da su do sada zajedničkim radom uspjeli dobiti vjeran trodimenzionalni model ispisan na 3D pisaču, nakon čega su uslijedile dodatne komparacije modela s originalom, a potom će se pristupiti projektiranju tehnološkog procesa obrade.
Inače, Tehničkoj školi Sisak, kao nosiocu i koordinatoru Projekta, partneri su tvrtke i srednje strukovne škole iz Poljske, Slovenije, Turske, Španjolske i Hrvatske.

Projekt je svečano otvoren u listopadu prošle godine u Sisku i trajat će do listopada 2015. godine.