Mostu Gromova treba konstrukcijsko ojačanje temeljnog tla

imp

251020211635197158.jpeg

Radovi na sanacija Mosta Gromova traju proteklih nekoliko godina (započeli su 2017.godine), i kada smo pomislili da su radovi pri kraju oni su prije nekoliko tjedana prekinuti.
Razlog su kako doznajemo nova oštećenja nastala u potresu i potrebno je konstrukcijski ojačati temeljno tlo.

„Radovi II faze sanacije su izvedeni do stupnja kada je potrebno u sanacijske radove po osnovnom ugovoru uklopiti i radove konstrukcijskog ojačanja i ojačanja temeljnog tla. Naime, potresi koji su se dogodili u prosincu 2020. godine prouzročili su određena oštećenja na mostu Gromova, te je zbog nastalih oštećenja pojavom likvefakcije potrebno dodatno ojačati temeljno tlo te konstrukcijske elemente mosta.“, odgovorili su na naš upit iz Hrvatskih cesta.
Kako bi izbjegli situaciju da pojedine radove sanacije rade dva puta i time stvore nepotrebne troškove radovi su , kažu u Hrvatskim cestama, privremeno obustavljeni do sklapanja ugovora ojačanja temeljnog tla i konstrukcijskih elemenata mosta.
„Tehnička dokumentacija ojačanja temeljnog tla i konstrukcijskih elemenata mosta je završena. Projekt ojačanja temeljnog tla je prošao reviziju, a projekt konstrukcijskog ojačanja mosta je u fazi revizije. Nakon pozitivnog mišljenja revidenta na dostavljenu projektnu dokumentaciju te odabir izvršitelja radova i pružatelja usluge nadzora planiramo nastaviti s radovima koji su preostali po osnovnom ugovoru te paralelno s istima izvoditi radove po ugovorima koji će se sklopiti za sanacijske radove ojačanja temeljnog tla i konstrukcijskih elemenata mosta.“, poručuju iz Hrvatskih cesta te dodaju da je most siguran za promet, a završetak svih radova moći će procijeniti čim ugovori ojačanja temeljnog tla i konstrukcijskih elemenata mosta započnu sa realizacijom.

najčitanije