Monografija i koncert za 65 godina sisačkih Goranovaca

ibb

Jedan od najprepoznatljivijih kulturnih brendova grada Siska – Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić ove godine slavi ponosnu 65. obljetnicu djelovanja. Desetljeća kontinuiranog rada ovaj su sisački ansambl dovela do samog vrha folklornog amaterizma, čemu svjedoče i brojne nagrade osvojene na smotrama i festivalima hrvatskih i svjetskih pozornica.

Došlo je vrijeme i da se slavna povijest objavi u obliku monografije koja je na jednom mjestu okupila brojne generacije Goranovaca od 1952. godine pa sve do današnjih dana:

”Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić je istinski sisački brend, brend koji okuplja više oko 1200 članova kroz godine svog postojanja, koji je obišao većinu Hrvatskei dobar dio Europe i koji iza sebe ima izuzetno kvalitetne koreografije, stručnjake koji su vodili cijelu tu priču, kvalitetna vodstva samoga ansambla i to će sve biti prezentirano i u monografiji”, kaže Vlatko Čakširan, autor monografije Folklornog ansambla Ivan Goran Kovačić koja bi kroz nekoliko dana trebala ugledati i svjetlo dana te vjernu publiku Goranovaca, koja ih uglavnom prati kroz njihove koncerte, pobliže upoznati s pojedinim fazama rada ansambla, promjenama koje je proživljavao i nagradama koje je osvajao predstavljajući grad, županiju, ali i Hrvatsku.

”Monografija je obično sažetak rada jednog razdoblja i htio bih napomenuti da ova monografija nije kraj nečega i početak nečeg drugog, nego ona obilježava jedno razdoblje i daje oslonac za razdoblje koje je pred njima. meni je izuzetna čast što sam mogao sudjelovati u izradi monografije i raditi na tome da se ovaj folklorni ansambl prezentira na što kvalitetnijoj razini.”, kaže Čakširan.

A osim izdavanjem monografije, Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić svoju 65. obljetnicu rada proslavit će, kao što se i očekivalo, velikim koncertom – zapravo, jednim od najvećih do sada, budući da će ova posebna prigoda na pozornici okupiti sve generacije Goranovaca: od onih koji su udarili temelje stiliziranom folkloru u Sisku, preko generacije zaslužne za poslijeratnu obnovu rada ansambla, do danas aktivnih članova.

Koncert pod nazivom ”65 godina s vama” održat će se u Sportskoj dvorani Brezovica u subotu 25. studenoga u 19.30. Ulaznice po cijeni 40 kuna možete kupiti u knjižari AMK ili na ulazu u dvoranu na dan koncerta.

najčitanije