Moderni polupodzemni spremnici za odlaganje miješanog komunalnog otpada

mradenovic

Stanovnici zgrada u Ulici Franje Lovrića te u Ulici Ante Starčevića danas su od zaposlenika Gospodarenja otpadom preuzeli kartice pomoću kojih će otvarati nove polupodzemne spremnike za odlaganje miješanog komunalnog otpada. Pušten je tako prvi od ukupno 95 spremnika koji će uskoro biti postavljeni i u ostalim gradskim četvrtima.
„Radi se o velikoj investiciji od 2 milijuna i 300 tisuća kuna koje GOS financira iz tekućeg poslovanja bez kreditnih zaduženja. Kroz narednih 20 mjeseci pokrit ćemo kompletno područje grada Siska, dakle, stanara koji žive u zgradama“, rekla je direktorica GOS-a Katarina Luketić te dodala kako ovaj način predstavlja modernije i učinkovitije odlaganje otpada.
„Za GOS to znači optimizacija poslova sakupljanja otpada, a za građane manje buke, manje neugodnih mirisa i neovlašteni pristup spremnicima od osoba kojima taj spremnik nije namijenjen“, dodaje Luketić.
Kapacitet spremnika je 5 kubika. Spremnici se većinom nalaze ispod zemlje. Nadzemni dio predstavlja kućište na kojem se nalazi elektronski čitač. Svi stanari dobit će kartice uz pomoć kojih će otvarati spremnike.
Polupodzemni spremnici imaju kapacitet 5 kubika. Do sada su spremnici ukopani na još 17 lokacija, nastavit će se s ukopavanjem kroz naredne mjesece, kada će se u potpunosti zamijeniti svi dotrajali metalni spremnici na kotačima, koje za odlaganje miješanog otpada koristi svako domaćinstvo koje nema individualni spremnik. Na poklopcu je ugrađena elektronska brava koja se otključava pomoću kartice, pa je za odlaganje otpada potrebno samo slijediti poruke na ekranu, a svi stanari dobit će kartice s kojima će otvarati kontejner.

Modernizacija sakupljanja i odvoza otpada

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček istaknula je kako je ovo veliki korak prema modernizaciji sakupljanja i odvoza otpada na području grada Siska.
„Glomazne kontejnere na koje su se naši sugrađani često žalili, uglavnom zbog neugodnih mirisa ili razbacivanja otpada oko kontejnera, zamijenjeni su ovim polupodzemnim spremnicima koji vizualno lijepo izgledaju, a velika je i ušteda prostora jer se veći dio spremnika nalazi u zemlji. Velika je ušteda i u broju odvoza otpada jer je veća zapremnina kontejnera. Više nećemo tolerirati da netko stavi otpad u kontejner koji mu nije namijenjen. Netko tko živi na primjer na Zibelu neće moći svojom karticom otvoriti ovaj spremnik koji se nalazi ovdje. Posebno me veseli što je Gospodarenje otpadom sve ovo uspjelo realizirati zahvaljujući svojim unutarnjim uštedama i racionalizaciji poslovanja. Očekujem da za godinu dana grad bude u potpunosti pokriven spremnicima korisnog otpada (zeleni otoci), polupodzemnim spremnicima za zagrade i čipiranjem pojedinačnih spremnika za obiteljske kuće. Siščankama i Siščanima mogu obećati da neće doći do povećanja cijene odvoza otpada“, zaključila je gradonačelnica Ikić Baniček.
Paralelno s polupodzmenim spremnicima uskoro kreće postavljanje 435 novih spremnika za korisni otpad (zeleni otoci) volumena 1.100 litara u vrijednosti 1,3 milijuna kuna koje je nabavio Grad Sisak, a sufinancirani su putem Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Reciklažno dvorište uskoro i u Capragu

Sredinom veljače ove godine otvoreno je prvo sisačko reciklažno dvorište ispod Mosta Gromova, a u tijeku su radovi na izgradnji još jednog reciklažnog dvorišta koje će se nalaziti u Capragu.
„Radovi su u tijeku, a u prvoj polovici studenog bi trebali biti završeni. Po završetku radova slijedi upisivanje u očevidnik , tehnički pregled, prethodno ishođenje uporabne dozvole i plan je da se do kraja godine otvori za Siščane“, kaže Luketić.

foto: Grad Sisak

najčitanije