Mladi Siščani u utrci za najbolje mlade inovatore

imp

251020211635199128.jpeg

Sustav umjetne inteligencije koji analizira snimke kamera i utvrđuje slobodni parking u grad te šalje informacije u mobilnu aplikaciju vozača, koji u svakom trenutku može provjeriti gdje je najbliže parkirno mjesto, još je jedna ideja naših mladih Siščana. Nevio Marjanović i Dorian Tepić studenti su koji su lani, krajem listopada, krenuli u izradu parking sustava CityFlow, svojevrsnog „Google maps za parking“.

„Negdje sam pročitao podatak da je čak 30 posto svih automobila na cesti u potrazi za parkingom u svakom trenutku. To uzrokuje velika zagušenja prometa u svim gradovima, i Zagrebu i Sisku“ – kaže Marjanović, student održavanja računalnih sustava na Veleučilištu Velika Gorica, za portal novac.hr

Upravo su ih taj podatak, i činjenica da još uvijek nema razvijen adekvatan i cjenovno prihvatljiv sustav za praćenje parkinga, ne samo u Sisku nego i u većim gradovima, potaknuli na razvijanje sustava koji bi olakšao traženje parkirnog mjesta svim vozačima.

Ideja studenata je spojiti aplikaciju i kamere postavljene na javnim površinama u gradu. Kamere bi tako pratile popunjenost parkinga tehnologijom računalnog vida te u svakom trenutku korisniku davale podatke o slobodnim mjestima. Nadodaju kako bi, za rješavanje problema parkinga u Sisku, bilo potrebno svega 50 kamera.

Princip rada AI Parking tima nije uopće kompliciran. Računalni vid je oblik umjetne inteligencije koji može naučiti kako prepoznati određene objekte na slici, u ovom slučaju automobile. Sustav preko kamera na parkingu prati automobile, računa udaljenost između njih i uzima gabarite parkirnog mjesta, a onda tu informaciju, u obliku broja slobodnih parkirnih mjesta, šalje korisniku. Ta bi informacija bila dostupna na dva mjesta:

Prvo vidljivo mjesto zamišljeno je na ulazu u svaki parking gdje bi stajao informativni zaslon s brojem slobodnih parkirnih mjesta koji bi generirao sam sustav. A drugo, na mobilnoj aplikaciji korisnika koji može naći najbliži slobodni parking u sekundi, izvući sliku u realnom vremenu ili potražiti, recimo, cijenu parkinga po satu za tu lokaciju.

Svjesni su, kažu Marjanović i Tepić, da Sustav koji broji prazna parkirna mjesta već postoji, ali je puno kompliciraniji i skuplji od njihova. Navode kako uobičajeni sustavi funkcioniraju tako da se senzori doslovno ubuše u svako parkirno mjesto, a kada automobil zakloni senzor, javljaju da je to mjesto popunjeno. Trošak ugradnje takvog sustava, pretpostavljaju, mogao bi biti između dvije i tri tisuće kuna po parkirnom mjestu.

Njihov bi sustav, s druge strane, za parking od stotinjak mjesta, četvrtastog oblika i uredno organiziran (iscrtanih linija) trebao tek jedan stup u sredini na koji bi išle tri kamere, svaka u svojem smjeru. Jedna takva industrijska kamera, koja bi imala mogućnost spajanja na internet, a sliku bi slala njihovu sustavu umjetne inteligencije, stoji oko 2000 kuna. Znači, za parking od 100 mjesta cijena implementacije njihova sustava bila bi ukupno 6000 kuna plus naknada koju bi naplaćivali korisniku za održavanje i vođenje samog sustava.

Mislim da bismo sa sustavom CityFlow mogli konkurirati na bilo kojem natječaju javne nabave za gradski parking kao najpovoljnija ponuda. – ističe Marjanović.
„Usmjerili smo prvenstveno na suradnju s gradovima i gradskim parkingom. Prednost rješenja za grad, osim što se pravodobnim informacijama o slobodnim mjestima ubrzava promet i sprečava zagušenje u centru, bila bi i mogućnost analize goleme količine prometnih podataka, recimo protoka automobila i zasićenja pojedinih parkinga, kao i mogućnost sigurnosnog nadzora parkinga u realnom vremenu.“ – navode kao glavni cilj ovog projekta.

Nadodaju kako nema straha za smanjenje ili gubljenje privatnosti jer su kamere postavljene na javim mjestima koja se i inače nadziru kamerama, a kao prednost navede da se snimke uopće ne pregledavaju već jedino sustav umjetne inteligencije koji ih analizira dolazi u kontakt s njima.

Upravo ovaj projekt naših Siščana finalist je Drugog nacionalnog natječaja za najbolje hrvatske mlade inovatore 2021. godine, portala novac.hr. Pobjednici će biti objavljeni 25. svibnja, a uz sud stručnog žirija, priliku za glasovanje imate i Vi.

Glasovati možete klikom na projekt „AI Parking – Tehničko veleučilište u Zagrebu“

Foto – novac.hr

najčitanije