Mladi Siščani predstavljaju Hrvatsku na Svjetskom turističkom summitu mladih

imp

Svjetski turistički summit mladih (Global Youth Tourism Summit) platforma je razvijena od strane Svjetske turističke organizacije (UNWTO) koja za cilj ima osnažiti i potaknuti mlade da aktivno sudjeluju u procesima donošenja odluka u sektoru turizma. Naglasak cijelog Summita stavlja se na održivi turizam odnosno raspravljanje o idejama i inovacijama koje imaju mladi o budućem, održivom, turizmu, a sve to u okviru Agende za održivi razvoj 2030 i 17 globalnih ciljeva održivog razvoja. Summit uz mlade okuplja dužnosnike UN-a i vlade, predstavnike turističke industrije, svjetski priznate osobe, stručnjake i druge važne sudionike.

 

Čast da predstavljaju Hrvatsku na ovom skupu, na prijedlog Ministarstva znanosti i obrazovanja, u suradnji sa Ministarstvom turizma i sporta, pripala je dvoje učenika iz Siska. Magdaleni Bezi, učenici trećeg razreda Ekonomske škole Sisak i maturantu Jurici Posiloviću, učeniku Gimnazije Sisak. Oni će tjedan dana, od 27. lipnja do 3. srpnja, sudjelovati na Svjetskom turističkom summitu mladih u talijanskom Sorrentu, gdje će predstavljati Sisak, Sisačko-moslavačku županiju te u konačnici cijelu Hrvatsku.

 

Prije glavnog događaja održan je niz webinara kako bi se sudionici međusobno upoznali, stekli nove vještine i znanja, razmijenili ideje i podigli svijest o važnosti osnaživanja mladih u turističkom sektoru. To je također prilika za promicanje mira, međusobnog razumijevanja i održivog razvoja kroz turizam. Održano je sveukupno 6 online sastanaka tijekom kojih su se pripremali, što teorijski što praktično, za glavno događanje. Prva tema bili su sami ciljevi održivog razvoja te pitanje o mogućnosti implementiranja svakog u sektor turizma. Nadalje govorilo se o kulturi i gastronomiji, gdje je svaka država predstavljala tradicionalna jela, ali i pet destinacija koje najbolje opisuju zemlju iz koje sudionik dolazi. Shodno tome kao tradicionalno jelo predstavljeni su zagorski štrukli (kao jedno od zaštićenih jela nematerijalne baštine), a od top pet destinacija izabrani su gradovi Zagreb i Dubrovnik te Plitvička jezera, Dioklecijanova palača i Eufrazijeva Bazilika.

 

Osim toga sudionicima su održana i dva predavanja. Prvo predavanje održala je Meta u suradnji sa UNWTO gdje se raspravljalo o moći društvenih mreža, konkretno kako doći do izražaja i omogućiti da se glas svakog pojedinca čuje. Drugo predavanje provedeno je na temu akcija protiv klimatskih promjena u kojima se raspravljalo kakav utjecaj turizam ima na klimatske promjene i kako svaki pojedinac može djelovati, a vodila ga je britanska organizacija Kids against plastic.

 

Cilj projekta kao i provedene radionice predstavljene su učenicima preko volonterskog i debatnog kluba naše škole. Magdaleni i Jurici želimo puno novih znanja i uspjeha na Summitu kao i mentorici Marini Kasa.

najčitanije