Mladi iz županije besplatno stječu ICT vještine

st

261020211635254942.jpeg

“Design Your Job II” projekt je kojeg Koordinacija udruga mladih Siska provodi u suradnji sa partnerima iz Srbije i Albanije, a u tijeku je trening grafičkog dizajna koji je okupio 15 mladih iz Hrvatske, Srbije i Albanije.
Projekt za cilj ima kreirati inovativni edukativni program – kurikulum za ICT vještine potrebne tržištu rada, odnosno konkretno web i grafički dizajn. Tijekom provedbe projekta 30 mladih iz 3 države steći će neophodna tehnička znanja kao i vještine potrebne za prijenos tog znanja drugim mladim ljudima koji su nezaposleni. Na taj način od tih 30 mladih ljudi postat će multiplikatori koji će stječeno znanje i vještine prenositi tokom 3 mjeseca obuke na najmanje još 240 mladih u 3 države.
‘Ovdje su mladi iz cijele županije što nam nudi priliku za prenošenje znanje i izvan Siska. Cilj je da se u nekoliko procesa naprave edukativni planovi sa svim materijalima koji kasnije mogu biti korišteni za dokvalifikaciju i prekvalifikaciju nezaposlenih’, rekao nam je Boris Negeli iz Koordinacije udruga mladih Siska, dodajući kako su reakcije polaznika na prvi trening iznad svih očekivanja.
‘Sudionici su oduševljeni programom, ali i Siskom. Ovo je pozitivna priča koju ćemo i dalje razvijati.’
Jedan od polaznika je Petrinjac Matija Gregec, koji nam je rekao kako su ovakvi projekti dobar način za rad na sebi.
‘Većina nas je došla bez znanja o ovom području. Imali smo prezentaciju radova na kojima smo radili zadnjih tjedan dana i vidim napredak, kako na sebi, tako i na ostalim sudionicima. Ništa od ovog nisam znao raditi prije uključivanja u projekt.’
S novim znanjima smatra se, kaže, i konkurentnijim na tržištu rada.
‘Dizajn me zanimao i ranije, iako to nije moja struka. Mislim da bi svi trebali naučiti ponešto o grafičkom dizajnu jer je to dobra referenca za traženje posla.’
Edukacija mladih u ICT vještinama koristit će, kažu organizatori, osim polaznicima, i tvrtkama koje očajnički traže nove programere.

najčitanije