Mještani protiv pogona za obradu opasnog otpada

imp

O dolasku opasnog otpada u Sisak bilo je danas riječi na konferenciji za medije koju su organizirali Zelena lista i stanovnici i poduzetnici iz Novog Pračna.
Uznemirila ih je najava moguće izgradnje pogona za obradu opasnog otpada u njihovoj blizini. „Činjenica je, da gledajući cijelu Hrvatsku u ovom trenutku, je najteže dovesti i pozvati u svoj kraj proizvodne pogone, napraviti tisuću proizvodnih mjesta, pa se dio lokalne i regionalne samouprave bavi time da u svoje mjesto, u svoj kraj dovedu pogone za pročišćavanje i zbrinjavanje otpada. To je u ovom trenutku veliki problem u Hrvatskoj i traže se lokacije i prostor gdje će se to zbrinuti. U nedostatku poduzetničkih ideja ovo je najlakše napraviti jer je ovdje vrlo veliki kapital. U vrlo kratkom roku jedinica lokalne samouprave može dobiti neki novac, na taj način sebi pomaže jer puni proračun, ali istovremeno pravi dugoročnu štetu za sebe, svoj kraj i za stanovnike koji financiraju tu jedinicu lokalne samouprave.“istaknuo je predsjednik stanke Nenad Matić, pitajući kako je moguće da tvrtka kojoj je zabranjen rad u jednom gradu dođe raditi u drugi.
„Rijekatank je tvrtka kojoj su zabranili rad u njenom matičnom gradu i nakon toga je interesni otpadni lobi očito našao neke puteve da dođe do grada Siska. S ove konferencije za medije mi postavljamo jasno pitanje „Gradonačelnice grada Siska, da li podržavate projekt tvrtke Rijekatank za izgradnju pogona za pročišćavanje opasnog otpada u Sisku? Župane Sisačko-moslavačke županije, da li podržavate projekt tvrtke Rijekatank u gradu Sisku za izgradnju pogona za pročišćavanje opasnog otpada. Nakon toga ćemo otići u Zagreb i to pitati ministra Ćorića jer tvrtka koja to treba raditi već ima sve negativne reference.“, kaže Matić.
Mještani kažu da su o planovima grada i investitora doznali sasvim slučajno i to samo nekoliko dana prije završetka roka za provođenje javne rasprave.
„Nismo bili na vrijeme upozoreni. Ostavljeno nam je svega nekoliko dana da se organiziramo i da probamo reagirati na cijelu tu situaciju. Ono što nas zabrinjava je što se navedena lokacija za izgradnju tog pogona nalazi 750 metara od škole, dječjeg i nogometnog igrališta. Mi smo vrlo uznemireni jer ne samo da je ugroženo naše zdravlje i zdravlje naše djece nego je problem i cesta kojom će prolaziti cisterne koja je jako loše izvedena i to predstavlja opasnost za mještane“, rekla je ginekologinja dr. Katarina Miškulin, mještanka Novog Pračna, dodajući da su predali primjedbe na tu Studiju, zajedno s peticijom 300-tinjak stanovnika Pračna i okolice te da postoje sumnje da planirani pogon nije u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom Grada Siska.

zelena lista 2

Najava moguće izgradnje pogona za preradu i skladištenje otpada zabrinula je poduzetnike koji su ovdje kupili parcele. Među njima je i poduzetnica Mirjana Malogorski, čija se obitelj bavi proizvodnjom zdrave hrane, a poslovni im je prostor u neposrednoj blizini budućeg pogona.
“Kada smo kupovali parcelu, rečeno nam je kako je to zona proizvodne namjene, pa smo ovdje planirali proizvodnju zdrave hrane. Slične su planove imali i drugi poduzetnici i OPG-ovi, koji su se na tom području opredijelili za uzgoj voća i povrća, te preradu mesa” – rekla je Malogorski dodavši kako će , ukoliko dođe do izgradnje pogona za obradu opasnog otpada, njena inevsticija doći u pitanje.

najčitanije