Ministarstvo kulture i medija: „Ključni problemi su nesređeni vlasnički odnosi u višestambenim zgradama i desetljetna zapuštenost i neodržavanost zgrada“

U tijeku je uklanjanje objekta u Frankopanskoj ulici nakon što se ranije jutros urušio krov. Obzirom da je riječ o objektu u centru grada, koji je ujedno zaštićen spomenik kulture poslali smo nekoliko pitanja Konzervatoskom odjelu u Sisku te Ministarstvu kulture i medija. Pitali smo koliko je točno zgrada na području Siska koje su previđene za uklanjanje, a da su ujedno i  zaštićeni spomenici kulture? Koliko je takvih objekta već uklonjeno? Na koji način su objekti zaštićeni od urušavanja i koje sve radnje konzervatorski ured poduzima na samom objektu prije no što se on ukloni?

 

Iz Ministarstva prenosimo odgovor u cijelosti.

 

„Ministarstvo kulture i medija prije godinu dana, 12. srpnja 2021. izdalo suglasnost za djelomično uklanjanje te zgrade upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske koja se nalazi unutar Kulturno-povijesne cjeline grada Siska zaštićene Rješenjem Ministarstva kulture i medija.

 

Temeljem važećih zakonskih odredbi u 2021. Grad Sisak je kao suvlasnik  zgrade u Frankopanskoj ulici 11  izradio Elaborat ocjene stanja građevinske konstrukcije kojim je predviđeno djelomično uklanjanje zgrade – očuvanje pročelja i uklanjanje ostatka zgrade.

 

Nakon izmjene Zakona o obnovi, Državni inspektorat RH donio je u svibnju 2022. godine rješenje o djelomičnom uklanjanju zgrade prema Elaboratu koji je izradio Grad Sisak u srpnju 2021. Obvezu stabilizacije  pročelja prema Elaboratu preuzelo je Ministarstvo kulture i medija i osiguralo sredstva u iznosu od 1.200.000,00 kuna.

 

Ministarstvo ne može postupati bez suglasnosti vlasnika, te je s obzirom da je u međuvremenu dio zgrade vraćen vlasnicima kojima je bio nacionaliziran, bilo obavezno zatražiti suglasnost. Jedan suvlasnik koji je živio u zgradi dao je suglasnost, no ostali suvlasnici koji su imali rok do kraja prošlog tjedna nisu dali suglasnost. U svom očitovanju, jedan od suvlasnika ističe da žele prodati svoje dijelove zgrade Gradu Sisku. Grad Sisak je kao suvlasnik također upisan u vlasničkom listu te se  prijavio na financiranje za Fond solidarnosti, no u tom zahtjevu nisu tražili potpuno uklanjanje.

 

Dakle, za početak izvedbe nužna je bila suglasnost trenutno upisanih vlasnika izmijenjenih vlasničkih odnosa nakon potresa, a koji su se 22. kolovoza 2022. očitovali da ne izdaju suglasnost. Sukladno navedenom predviđeno je postupanje od strane Državnog inspektorata i uklanjanje zgrade.

 

 

Jutros se urušilo krovište zgrade koje je bilo vezano uz nestabilni vijenac prema uličnom pročelju. S obzirom na sve navedeno planiran je nastavak postupanja sukladno Zakonu o obnovi i postupanje u nadležnosti Državnog inspektorata. I ovaj primjer urušavanja krovišta, uslijed kojeg na sreću nije bilo stradalih, ponovno je pokazao dva ključna problema na koja od početka upozoravamo kao zapreku bržoj obnovi, a to su nesređeni vlasnički odnosi u višestambenim zgradama i desetljetna zapuštenost i neodržavanost zgrada u našim kulturno-povijesnim cjelinama.

 

Podsjećamo kako Ministarstvo kulture i medija jedino provodi hitne mjere na zgradama koje su određene žutim i crvenim kategorijama, a nisu predviđene za uklanjanje kako bismo ih zaštitili od daljnjeg propadanja. Na hitne mjere zaštite nakon Petrinjskog potresa ukupno je utrošeno 85 milijuna i 900 000 kuna. Iz Fonda solidarnosti EU, za 196 projekata izdvojeno je 1, 39 milijardi kuna, od čega u Sisačko-moslavačkoj županiji 597 milijuna kuna za 56 projekata. Oni projekti koji nisu prihvaćeni za Fond solidarnosti, za ukupno 40 spomenika, Ministarstvo kulture i medija izdvojilo je 17,7 milijuna kuna za izradu dokumentacije. Za 26 zgrada u središtu Petrinje završava se projektna dokumentacija, te se kroz rujan i listopad očekuje natječaj za početak radova“, odgovaraju iz Ministartva kulture i medija.

najčitanije