Ministar Varga: ' Može se pružati kvalitetna zdravstvena usluga u okviru financijskih gabarita'

st

261020211635281990.jpeg

Ministar zdravstva Siniša Varga posjetio je sisačku bolnicu te je pohvalio njezin rad. Uz Opću bolnicu Bjelovar, čiji je sanacijski upravitelj Zoran Seleš također sudjelovao na radnom sastanku, Opća bolnica dr. Ivo Pedišić je, rekao je ministar, dokaz da se, u novom modelu ugovaranja zdravstvene zaštite od strane HZZO-a te uz činjenicu da je HZZO izašao iz državne riznice, novcem u zdravstvenom sustavu može upravljati pametno.
[pro_ad_display_adzone id=”8958″]
‘Sisak i Bjelovar su dvije bolnice koje dokazuju da se izrazito pametnim i racionalnim korištenjem raspoloživog novca može pružati kvalitetna zdravstvena usluga u okviru financijskih gabarita i ne generirati gubitke’, rekao je Varga.

Sanacijski upravitelj OB dr. Ivo Pedišić Sisak, Miroslav Dubovečak, rekao je kako u zadnjih 5 mjeseci bolnica bilježi pozitivan trend u poslovanju te da je zdravstvena zaštita pacijenata u našoj županiji poboljšana u odnosu na prošlu godinu.
‘U prva smo dva mjeseca ove godine na pozitivnoj nuli, a do kraja iduće godine pokušat ćemo biti i pozitivni u smislu poslovanja ‘, rekao je Dubovečak.
Najbitnije je ipak, napominje Dubovečak, da pacijentima bude pružena dobra i kvalitetna zdravstvena usluga. Pokazatelji su, kaže, povećan broj operacija, uvođenje novih pretraga za koje više nije potrebno ići u Zagreb te nove metode liječenja na svim odjelima.
Sanacijski upravitelj Dubovečak osvrnuo se i na broj zaposlenih u sisačkoj bolnici.
‘Radimo više, poslujemo racionalnije i nitko nije dobio otkaz. Postoji jedan prirodni odljev ljudi koji idu u mirovinu, pa je tako prošle godine u rujnu bilo 1047 zaposlenika, dok ih je sad 996’, rekao je Dubovečak. Omjer nemedicinskog i medicinskog kadra porastao je, kaže, za 2% u korist medicinskog kadra što znači da je oko 67% zaposlenih upravo u medicinskom kadru. Teži se, napominje, europskom standardu koji iznosi oko 80% medicinskog kadra.
Ministar Varga zaključio je kako bi i ostali trebali slijediti primjer sisačke i bjelovarske bolnice.
‘Apeliram na sanacijske upravitelje sisačke i bjelovarske bolnice da svoje znanje i iskustvo prenesu i na ostale čiji pokazatelji nisu tako dobri. Vjerujemo da će se i oni tijekom ove godine uhvatiti u koštac s dijelovima svog poslovanja koji su se pokazali neracionalnima’, zaključio je ministar Varga.

najčitanije