Miljenko Žamarija: "Bit ćemo HBOR-grad"

imp

261020211635279379.jpeg

Odluka sisačkog Gradskog vijeća s posljednje sjednice o kreditnom zaduženju Grada od 50 milijuna kuna kod HBOR-a za ukupno 26 projekata društvenog značaja i komunalne infrastrukture, bila je tema konferencije za medije pod nazivom “Dužničko ropstvo” koju su održali sisački HDZ i HSLS.

“Mi u HDZ-u ne protivimo se podizanju društvenog i komunalnog standarda naših građana, ali ovim putem izražavamo strah od načina na koji se to planira. Prije nekoliko tjedana imali smo za čuti iz usta ministara i drugih financijskih stručnjaka kako će kamate na kredite rasti i to možda već u 2016.godini. Da će krediti postati puno skuplji i da svatko tko ne mora dignuti kredit, osima ko mu nije u pitanju život da ne ulazi u tu avanturu.” – rekao je to Željko Krapljan, predsjednik sisačkog HDZ-a dodajući kako pješačka i biciklistička staza ali i Aqua park nisu toliki prioriteti za rizik koji prijeti, a to je napominje
ulazak u dužničko ropstvo.

Predsjednik sisačkog HSLS-a Miljenko Žamarija je podsjetio kako se gradonačelnica prije dolaska na vlast hvalila kako ima spreman tim za povlačenje sredstava iz EU fondova.
“Ja bih volio čuti argument. Ako dolazim na vlast i govorim da ima novaca i to ne samo u EU fondovima. U drugim izvorima financiranja postoje besplatni novci. Zašto onda ne upregnemo taj tim, jer isto je rekla da ima svoj tim čiji je cilj izvlačenje besplatnih novaca iz EU fondova. Zašto se mi zadužujemo i kakva je razlika između dužničkog ropstva prema Hypo gdje je rekla da će Sisak biti Hypo grad. Pa kakav je razlika da li je Hypo banka ili HBOR banka? Po toj logici mi ćemo biti HBOR grad.” – rekao je Žamarija.

Na novinarsko pitanje kako uspoređuje tvrdnju da je ovo zaduženje od 50 milijuna kuna dužničko ropstvo, a HDZ i HSP AS su u prošlom mandatu potpisali ugovor od 150 milijuna kuna leasinga za sportsku dvoranu s opcijom zaduženja za dodatnih 225 milijuna kuna, Željko Krapljan je odgovorio ” Nikako ni u ono vrijeme nismo podržavali određene stvari i projekte pogotovo na takav način kaka je bilo. Apsolutno sam se protivio stavljanju hipoteke na socijalne stanove i na sve drugo. Nakon sjednice GO HDZ-a, u ondašnje vrijeme kao dopredsjednik sam bio protiv i uspjeli smo skinut određene stvari da se skinu sa hipoteke. U ono vrijeme predsjednik GO HDZ-a i gradonačelnik je bio Dinko Pintarić. Teško je odgovoriti u njegovo ime, ali apsolutno ne podržavam stvari koje nisu bile dobre, kao i ove stvari koje sada radi Krisatina Ikić Baniček.”
Predloženim kreditom financirali bi se kupnja Feroterma za 8 milijuna kuna. Tim sredstvima Feroterm planira graditi novi poslovni prostor u Komunalnoj zoni, a u njihove prostorije ušli bi centralni i dječji odjel sisačke knjižnice. Osim kupnje Feroterma Grad od spomenutih kreditnih sredstava planira kupnju objekta Segestica za 2 milijuna kuna, objekt Hrvatskih šuma u Gajevoj 2 za 3 milijuna kuna, za milijun kuna planira se uređenje pročelja. Rekonstrukcija i natkrivan je Rekreacijskog centra Zibel trebaju 5 milijuna kuna, a tu je i izgradnja sportskog igralište u Mjesnom odboru Eugen Kvaternik…Poček kredita je pet godina.

najčitanije