Milanović i Plenković posjetili Sisak

mradenovic

Jutros su zabilježena tri potresa s epicentrom na sisačkom području. Prvi je bio magnitude 5.0, a uslijedila su dva nešto slabija, 4.7 i 4.1 po Richteru. Prvi potres osjetio se u 6 sati i 28 minuta nakon čega su seizmografi zabilježili još dva jača potresa s epicentrom 5 km jugoistočno od Petrinje u 7.49 i 7.51 sati. Grad Sisak posjetili su predsjednik Republike Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković te ministri Davor Božinović i Vili Beroš.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček rekla je kako nemamo još stvarnu procjenu štete, jer Centar 112 i dalje prima pozive zabrinutih građana. Centar je od jutra zaprimio više od stotinu poziva, a sisački vatrogasci koji su od ranog jutra na terenu do sada su imali oko 50 intervencija.

„Za sada nemamo informacije o ozlijeđenim osobama. Znam da su ljudi uznemireni i da trebaju pomoć. Pozivam građane da se jave Centru 112“, rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček te dodala kako osim puknuća zidova, crijepova i nekoliko porušenih dimnjaka nema veće materijalne štete.

„Najbolja je vijest da nema ozljeđenih. Imali smo nekoliko slučajeva evakuacije jer su se urušile stepenice i zaglavila vrata pa su vatrogasci izvukli ljude van. Imali smo i slučaj obitelji u Rimskoj ulici koji su zatražili alternativni smještaj dok se ne napravi procjena štete može li se u njemu boraviti sigurno ili ne.

Sve gradske komunalne službe rade, kao i svi vrtići. Zbog puknutog zida zatvoren je dječji odjel Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac, a zatvoren je i Gradski muzej Sisak u Tomislavovoj ulici.

„Došli smo podržati naše sugrađane u Sisačko-moslavačkoj županiji. Kakva je godina bila, tako je na neki način i završila. Naravno da će sve službe, kao što smo čuli i od župana i od gradonačelnice biti na raspolaganju građanima. Ovdje je i civilna zaštite ako bude potrebe, u Petrinji i HV koji će ako treba pomoći civilnim službama da se raščisti šteta koja je u Petrinji nešto veća nego ovdje. Imamo iskustvo, popisat ćemo štetu i nastojati pomoći i Sisku i Petrinji“, rekao je premijer Plenković.

Nakon Siska državni vrh će posjetiti i Petrinju.

najčitanije