Mesarić: 'Pozitivan pomak kod izvoza u Sisku'

st

261020211635278547.jpeg

Diplomatski predstavnici u Republici Hrvatskoj posjetilisu Sisak kako bi prisustvovali gospodarsko – diplomatskom susretu pod nazivom „Investicije – Iskustva – Izazov – Izvoz“ u organizaciji  HGK Županijska komora Sisak.

Pozvani su s ciljem promocije Sisačko-moslavačke županije kao mjesta poželjnog za ulaganja i investicije, te povezivanja sa županijskim gospodarstvenicima radi lakšeg ostvarivanja inicijalnih kontakata s potencijalno zanimljivim tržištima.

‘Ovakvi susreti su jedan most kojeg imamo s drugim državama’, rekao je Boris Mesarić, predsjednik HGK Županijska komora Sisak.

Župan Ivo Žinić također je naglasio veliku važnost ovakvih okupljanja za razvoj gospodarstva u našoj županiji.

”Ovaj susret diplomacije i gospodarstva vidim kao dvosmjerni proces. Ne samo kao mogućnost dolaska stranih ulagača na području županije, već i mogućnost plasiranja proizvoda naših gospodarstvenika na druga tržišta’, rekao je Žinić, te dodao kako su beneficije, između ostalog, skraćene procedure kod donošenja određenih rješenja, poput građevinskih dozvola. Promjene se, kaže Žinić, potrebne, a ovakvi ulagači su pravi način da se u njih krene.

‘Nažalost, ne možemo se vratiti u vremena poslovanja velikih poslovnih subjekata kao što s bili Željezara, Rafinerija i petrokemija. Moramo se okrenuti modernim tehnologijama i inovacijama. To možemo ponuditi jer uz ostale potencijale imamo i puno kvalitetnih ljudi.’

Župan napominje da gotovo svakodnevno komunicira sa stranim ulagačima. Najpoželjnije su, kaže, proizvodne djelatnosti.

Što se tiče situacije gospodarstva u gradu i županiji, predsjednik HGK Županijske komore Sisak kaže kako smo još uvijek u nekoj vrsti krize i stagnacije, ali kako ima pozitivnih pomaka.

‘Ima pozitivnih pomaka, posebno u Sisku, što se tiče izvoza. Ono što nas stalno muči je to što izvoznici imaju dobre izvozne rezultate, ali nemaju najbolje poslovne rezultate. To znači da se ne bavimo trgovinom ‘kupi-prodaj’, već se bavimo proizvodnjom, a to je veliki problem.’

Investicijske projekte na gospodarsko – diplomatskom susretu predstavili su Petrokemija d.d. Kutina, Neo grupa Sisak te Brodocentar d.o.o. Sisak. Kao primjeri dobre prakse stranih investicija u županiji predstavio se i ABS d.o.o. Sisak i  Oberndorfer d.o.o. Sisak. Predstavljanju projekata prisustvovali su predstavnici veleposlanstava Albanije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Italije, Japana, Katara, Mađarske, Portugala i Ukrajine.

najčitanije