Međunarodni dan starijih osoba

imp

251020211635197166.jpeg

Danas se obilježava Međunarodni dan starijih osoba kojeg je Glavna skupština Ujedinjenih naroda proglasila još 1990.godine.
Cilj obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba je ukazati na starije osobe kao važne članove društva, osigurati starijim osoba adekvatnu skrb i poticati uključivanje starijih osoba u zajednicu sukladno njihovim fizičkim i intelektualnim mogućnostima.

Produljenje životnog vijeka i porast starijeg stanovništva u društvu postavlja zahtjev za podizanjem kvalitete života ove populacije kroz razne Programe.
Smanjivanjem broja višegeneracijskih obitelji sve više starijih osoba živi u samačkim domaćinstvima te ne mogu računati na zbrinjavanje u obitelji. Onim starijim osobama kojima je potreban neki oblik skrbi i pomoći, treba i omogućiti da takvu skrb dobiju u svom domu. Upravo to im kroz Program pomoći i njege u kući omogućuje sisački Crveni križ.

Radi se o izvaninstitucionalnom obliku skrbi, znači usluge se pružaju u domu korisnika a namijenjene su starijim osobama koje zbog narušenog zdravstvenog stanja ne mogu samostalno zadovoljiti svoje svakodnevne potrebe a pomoć im ne mogu osigurati niti članovi obitelji. Prema našem iskustvu u dugogodišnjem radu s osobama treće životne dobi, većina ljudi želi ostati živjeti u vlastitim domovima i poznatom okruženju u kojem su navikli i u kojem se osjećaju ugodno. Upravo ovo im omogućuje Program pomoći u kući.

Kroz Program gerontodomaćice redovito obilaze korisnike i pružaju im pomoć u vidu dovoza toplih obroka iz Doma za starije i nemoćne osobe, pospremanju kućanstva, skrbe o čistoći rublja uz mogućnost pranja rublja kod nas u Crvenom križu za osobe koje nemaju vodu ili perilicu rublja u kućanstvu, vrše nabavu namirnica iz trgovine i lijekova iz ljekarne, pomažu oko održavanja osobne higijene.
Program se provodi na užem i širem području grada uključujući okolna naselja Žabno, Odra, Greda, Topolovac, Budaševo, Komarevo, Gušće i njime je godišnje obuhvaćeno 100-tinjak osoba.

„Svi naši korisnici naglašavaju kako im je od neprocjenjive važnosti razgovor s našim gerontodomaćicama kao i sigurnost da će ih netko obići i pružiti im potrebnu pomoć. Ovom prilikom pozivamo sve sugrađane da obrate pozornost na svoje starije članove obitelji, susjede i poznanike i izdvoje malo vremena te im kroz razgovor i druženje uljepšaju svakodnevicu. Pokažimo poštovanje prema osobama starije životne dobi i pokušajmo čim bolje razumjeti njihove potrebe i osjećaje i tako doprinijeti očuvanju kvalitete života osoba treće životne dobi.
Ukoliko se vi ili netko koga znate nalazi u stanju potrebe za ovakvim oblikom pomoći slobodno se obratite nama u Crveni križ.“, kažu u Gradskom društvu Crvenog križa Sisak.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine u Republici Hrvatskoj živi 758.633 starijih osoba (17,7 posto) od 65 i više godina. Prosječna dob stanovnika su 42 godine pa Republika Hrvatska spada u jednu od najstarijih nacija Europe.

najčitanije