Međunarodni dan starijih osoba

imp

Danas se obilježava Međunarodni dan starijih osoba kojeg je Glavna skupština Ujedinjenih naroda proglasila još 1990.godine.
Cilj obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba je ukazati na starije osobe kao važne članove društva, osigurati starijim osoba adekvatnu skrb i poticati uključivanje starijih osoba u zajednicu sukladno njihovim fizičkim i intelektualnim mogućnostima.
Produljenje životnog vijeka i porast starijeg stanovništva u društvu postavlja zahtjev za podizanjem kvalitete života ove populacije kroz razne Programe.
Smanjivanjem broja višegeneracijskih obitelji sve više starijih osoba živi u samačkim domaćinstvima te ne mogu računati na zbrinjavanje u obitelji. Onim starijim osobama kojima je potreban neki oblik skrbi i pomoći, treba i omogućiti da takvu skrb dobiju u svom domu. Upravo to im kroz Program pomoći i njege u kući omogućuje sisački Crveni križ.
Kroz taj program sisački Crveni križ skrbi za 90-ak osoba.
Prema popisu stanovništva iz 2011. godine u Republici Hrvatskoj živi 758.633 starijih osoba (17,7 posto) od 65 i više godina. Prosječna dob stanovnika su 42 godine pa Republika Hrvatska spada u jednu od najstarijih nacija Europe.

najčitanije