Maksimalni iznos za samoobnovu oko 196 tisuća eura

imp

novčana sredstva samoobnova

Novim Zakonom o obnovi model samoobnove značajno je unaprijeđen pa tako građani koji se odluče na gradnju kuće od primjerice 55 “kvadrata” po modelu samoobnove dobivaju od države više od 90 tisuća eura, rečeno je to na nedavno održanoj tribini koju je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Pored toga, osiguravaju im se i sredstva za projekt, nadzor i naknadu za vođenje samoobnove, čime se dolazi do cijene od 1.850 eura po metru četvornom, a građani će taj novac dobiti unaprijed isplaćen na posebni račun u njihovoj poslovnoj banci. Za kuću od primjerice 85 m2 građani će dobiti oko 154 tisuće eura bez PDV-a i k tome još 3.318 eura za koordinaciju obnove. Ovo su maksimalni iznosi koje će Vlada propisati Odlukom, a točni iznosi biti će dostupni na web stranici Ministarstva neposredno nakon donošenja novog Programa mjera obnove zgrada oštećenih potresom, nakon čega građani mogu samostalno krenuti u obnovu, uz prethodnu odluku Ministarstva. Dodatno uz sredstva za gradnju kuće, građani će dobiti i sredstva za opremanje kuće pa će tako za kuću od primjerice 55 m2 država dodijeliti i dodatnih sedam tisuća eura.

Najveća prednost samoobnove je što podnositelj zahtjeva, istaknuo je na tribini državni tajnik Ministarstva Domagoj Orlić, odnosno osoba koja ima pravo na samoobnovu, sama bira projektanta i izvođača radova, što znači da nema dugotrajnog postupka javne nabave, pa je postupak ubrzan.
Zahtjev se podnosi Ministarstvu prostornog uređenja, a nakon stručnog nalaza projektanta vidi se u kojem pravcu ide obnova, odnosno da li je riječ o konstrukcijskoj ili nekonstrukcijskoj obnovi, ili pak o uklanjanju starog oštećenog objekta i izgradnji zamjenske obiteljske kuće, rekao je državni tajnik.

Orlić je pojasnio i kako je ranije bilo nužno najprije donijeti odluku, zatim nalaz pa opet odluku, dok se sada nakon nalaza odmah izdaje rješenje. Kada je u pitanju isplata sredstava, postoji mogućnost avansne isplate na završni račun korisnika, moguća je isplate tijekom postupaka samoobnove, te nakon postupka samoobnove. Novina je i ukidanje projekta uklanjanja za samostojeće kuće.

Kada je riječ o zamjenskim kućama, primjenjivat će se tri tipska rješenja, od 55 kvadrata, te 70 i 85 kvadrata, uz mogućnost da se po želji vlasnika izgradi i veća kuća, ali država isplaćuje samo zakonsku visinu iznosa. Kako je rekao Orlić, očekuje se kako će veliko zanimanja građana za sustav samoobnove, pratiti i zanimanje građevinske operative.

 

Svi dosadašnji prihvatljivi troškovi, koje su imali građani, bit će refundirani, naglasio je državni tajnik Orlić te pozvao građane zainteresirane za samoobnovu da se jave u centre za obnovu u Sisku (Ulica Ivana Meštrovića 28) ili u Petrinji (Trg Stjepana Radića 8). Dodatne informacije mogu se dobiti na info telefon 0800 0017 ili slanjem upita na e-adresu: potres@mpgi.hr.

 

 

Prezentacija o samoobnovi s najvažnijim informacijama

najčitanije