Lubenica & dinja Party

imp

Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ za umirovljenike je u ove vruće ljetne dane osmislila još jedan zanimljiv susret. Ovaj put to je bio „Lubenica & dinja Party“ koji se je održavao tijekom dva dana u ovom tjednu.
Umirovljenici su na susretu saznali mnoge zanimljivosti. Između ostalog podatak da je prva lubenica uzgojena u Egiptu prije oko 5000 godina te da u svijetu postoji više od 1200 sorti lubenica. Svjetski rekord drži lubenica koja je težila 159 kilograma. Najpoznatije države u kojoj se uzgajaju lubenice u Europi su Grčka, Makedonija i Bosna i Hercegovina.
„Najviše zanimljive diskusije povedeno je oko toga da li je lubenica voće ili povrće? Prateći sadržaje iz stručne literature umirovljenicima sam pojasnila da je lubenica je i voće i povrće. Kao i većina voćki, lubenica je proizvod biljke koja proizvodi sjemenke i ima sladak okus. Ali ona je također u srodstvu s krastavce, jer dolaze iz obitelji bundeva, pa je zato i povrće. Ova dvojna priroda lubenice čini da je cijela jestiva, pa čak i kora. Iako nije baš najukusnija (kao i u slučaju krastavca) jestiva je i vrlo zdrava. U svojevrsnom dvoboju okusa i mirisa između lubenice i dinje – apsolutnu pobjedu je odnijela lubenica, jer kako umirovljenici kažu može se lubenicu konzumirati bez zubi i bez zubne proteze. “ – rekla je voditeljica ovog susreta dr. sc. Daša Poredoš Lavor.
Lubenica ima ljekovita svojstva kada je u pitanju zdravlje: sok od lubenice ublažava bolove u mišićima, odličan je diuretik jer stimulira rad bubrega, sadrži kalij i magneziji koji pomažu regulirati krvni tlak.
Navedena aktivnost dio je projekta „MIG III. – Međugeneracijska integracija građana“ koji je financiran sredstvima MDOMSP. Partneri na ovom projektu su Dom za starije i nemoćne osobe i Kino klub Sisak.

lubenica i dinja party 1 lubenica i dinja party 2 lubenica i dinja party 4 lubenica i dinja party 5

najčitanije