“Lokalni prehrambeni suverenitet“ u capraškoj knjižnici

pm

261020211635281062.jpeg

Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac u Capragu i Građanska inicijativa Sjemenka Sisak organiziraju u petak, 10. travnja okupljanje na kojemu će biti održano predavanje na temu “Lokalni prehrambeni suverenitet” i već tradicionalna peta proljetna razmjena sjemenja i sadnica voća, povrća, začinskog, ljekovitog i ukrasnog bilja, koja se svake godine odvija pod pokroviteljstvom NKČ Vlado Gotovac Sisak. U sklopu predavanja biti će riječi o ulozi malih lokalnih proizvođača hrane koji se nude kao rješenje dijela gospodarskih problema, ali isto tako i pitanja vezanih uz lokalnu prehrambenu samoodrživost i samodostatnost. Pokreće se prehrambena komunikacija između proizvođača i potrošača na mikro razini o zajedničkim potrebama i načinu ostvarivanja zajdničkih ciljeva.
Svoj način rada će predstaviti OPG Komarac, Stoja i Stjepan Rakasović i Antonija Spidlik. Andrea Šipuš i Želimir Jurković predstaviti će svoju zajedničku brošuru „Skupljanje semenja“ nastalu temeljem iskustava skupljenih na njihovom Vilinskom imanju, a posebna gošće predavačica biti će Sunčana Pešak ispred Udruge ZMAG.
Ovom prilikom biti će najavljeno dvodnevno događanje koje će se u Sisku odvijati 13. i 14. svibnja ove godine, tijekom kojega će u gradu gostovati svjetski poznata aktivistica dr. Vandana Shiva te u dvorani Doma kulture Kristalna kocka vedrine održati predavanje. Biti će organizirana velika nacionalna razmjena sjemenja, predstavljanje malih lokalnih proizvođača hrane te Forum na temu “Lokalni prehrambeni suverenitet” u organizaciji Udruge ZMAG i Građanska inicijativa Sjemenka Sisak, a uz podršku županije Sisačko-moslavačke te pod pokroviteljstvom grada Siska i gradskih ustanova (NKČ Vlado Gotovac, Gradske tržnice, Dom kulture Kristalna kocka vedrine, Turistička zajednica grada Siska i drugi) .

najčitanije