Kupom u Sisku ponovno plovi brod Juran i Sofija

mradenovic

Brod Juran i Sofija, izgrađen 2003. godine, prošle je godine bio na temeljitom remontu kako bi se uredio i prilagodio prijevozu putnika. Od subote 27. lipnja ponovo će biti na raspolaganju turistima.
„Od ove subote svi koji žele mogu uživati vikendima i blagdanima. Park prirode Lonjsko polje, s kojim smo potpisali sporazum o partnerstvu i koji će sada upravljati brodom, omogućit će svim Siščanima i svima izvan Siska upoznati grad na jedinstven način. Nema drugog grada u Hrvatskoj koji na ovaj način nudi razgledavanje grada. Nadamo se da će se posjetitelji odlučiti i na korak dalje i posjetiti jedinstveni Park prirode Lonjsko polje. Ovo je i nagovještaj onoga što nas očekuje iduće godine kada ćemo u okviru ITU mehanizma, zajedno s partnerima iz PP Lonjsko polje nominirati ornitološki centar i omogućiti jedinstvenu priču – od Rimljana, industrijske baštine, rijeka pa do Staroga grada i Lonjskog polja. Ne postoji drugi grad u Hrvatskoj u kojemu u jednom danu možete uživati u arheološkim ostacima i u industrijskoj baštini, panoramskoj vožnji u kojoj možete vidjeti sive čaplje i različite zaštićene vrste te na kraju i Čigoč i Lonjsko polje. Želja nam je ojačati ovdašnju turističku ponudu, obogatiti ju obližnjim Parkom prirode Lonjsko polje, ali i na održiv način koristiti resurse koje Sisku daje priroda. Posebno mjesto tu imaju rijeke na kojima je Sisak gradio svoju povijest i koje ne smiju biti zanemarene u njegovoj budućnosti “, rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.
Brod Juran i Sofija u vlasništvu je grada Siska, a njime upravlja Park prirode Lonjsko polje. Velika je obnova, sufinancirana od strane grada Siska, obuhvatila od popravka motora preko čišćenja unutarnjih pontona i nadogradnje instalacija do nabavljanja novog sonara te stolova i klupa za posjetitelje.

brod juran i sofija 1 106102456_1381985481989702_8088793158705464716_n
„Moram priznati da suradnja s PP Lonjsko polje i Gradom Siskom od 2017.godine kada smo formirali radnu grupu za revitalizaciju sisačke donje Posavine ide u vrlo dobrom smjeru. Ova panoramska vožnja i vraćanje turističke ponude broda Juran i Sofija krasna je uvertira za dolazak u grad Sisak, ne samo građana Siska već i Zagrepčana koji su nama emitivno tržište“, kaže Ivor Stanivuković, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje te dodaje kako se posljednjih godina sustavno ulaže u razvoj posjetiteljske infrastrukture. U floti Parka su, uz dva nadzorna čamca za čuvare prirode te Jurana i Sofiju, plovilo Vodomar, četiri čamca na solarni pogon te 10 kanua.
Brod Juran i Sofija plovit će subotom, nedjeljom, praznicima i blagdanima s isplovljavanjima kod Malog Kaptola u 11:00 i 13:00 sati (sve do listopada). Plovidba traje sat vremena. Djeca do 7 godine voze se besplatno, a za starije je karta 20 kuna. Oni pak koji kupuju kartu za vožnju brodom u paketu s vikend programom u Parku prirode Lonjsko polje, to će ukupno platiti 55 kuna. Brod može primiti 70 osoba, pa je potrebna rezervacija mjesta na broj telefona 044/672-080.
Uz prethodnu najavu brod može ploviti i tijekom tjedna. Za posebne prigode mogu ga unajmiti tvrtke te organizirane skupine posjetitelja.

najčitanije