KUMS s tri projekta u programu Erasmus+

st

Od početka Erasmus+ projekta početkom 2014. godine Koordinacija udruga mladih Siska aktivno u njega uključuje mlade iz našeg grada. Radi se o samo jednom od programa kojeg Koordainacija provodi, a u prvoj polovici ove godine obuhvatit će tri projekta.
Prvi od njih, Europe is Difference, okuplja mlade sa smanjenim mogućnostima (mladi bez roditeljske skrbi ili mladi koji su korisnici centra za socijalnu skrb te mladi iz ruralnih i udaljenih područja) i mlade bez poteškoća iz 4 države koje pokrivaju jug, zapad i sjever Europe. Kroz zajedničku interakciju, razmjenu iskustava, mišljenja, problema/potreba sa kojima se susreću te odnosa društva prema njima u njihovoj državi, želi ih se potaknuti na aktivnije sudjelovanje u društvu, socijalno uključivanje s vršnjacima te povećanje mobilnosti svih mladih, pogotovo onih sa smanjenim mogućnostima.
Drugi projekt, Sport to Support, bavi se promocijom zdravog stila života kroz bavljenje fizičkim i sportskim aktivnostima te zdravijom ishranom.
Posljednji u nizu, Design Your Job II, za cilj ima kreirati inovativni edukativni program – kurikulum za ICT vještine potrebne tržištu rada, što se konkretno odnosi na web i grafički dizajn. Tijekom provedbe projekta 30 mladih iz 3 države steći će neophodna tehnička znanja kao i vještine potrebne za prijenos tog znanja drugim mladim ljudima koji su nezaposleni.
‘Ideja je proučiti i iskusiti razlike koje postoje u Europi, ako postoje. Vidjet ćemo odnose između sjevernih zemalja, kao što su Norveška i Litva, i južnih ili zapadnih zemalja, kao što su Portugal i Hrvatska’, rekao je Boris Negeli, voditelj EU projekata u Koordinaciji udrug mladih Siska.
Rad KUMS-a pohvalila je i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.
‘Koordinacija je vrlo uspješna u definiranju projekata koji će obogatiti i unaprijediti život mladih u Sisku. To je prepoznala i Europska unija, kao i partneri iz okolnih zemalja. KUMS je zadnjih godina opravdao povjerenje Grada Siska, kao i zahtjev Grada prema Ministarstvu državne imovine da prostor u Šumici prijeđe u gradsko vlasništvo.’
Gradonačelnica je u Klub SKWHAT došla u društvu gradonačelnika portugalskog grada Ermesindea, Luis Ramalha, s kojim je na jučeršnjem sastanku detektirala zajedničke teme. Prije svega je to metalurški fakultet koji postoji u oba grada, i između kojih će se pokušati ostvariti suradnja, ali i razvijena industrijska baština. Također, mladi iz Portugala bit će aktivno uključeni u projekte Erasmus+ programa koje provodi Koordinacija udruga mladih Siska.

najčitanije