Kuća Striegl postaje memorijalni muzejsko-galerijski prostor

nn

U godini kada Sisak obilježava 100. obljetnicu rođenja jednog od svojih najvećih umjetničkih doajena, započela je prva faza uređenja Strieglove rodne kuće u Kranjčevićevoj ulici, zaštićenog kulturnog dobra, koja je zamišljena kao suvremeni memorijalni muzejsko-galerijski prostor.

“Prvom fazom će se obaviti oni najkrupniji građevinsko-konstrukcijski radovi, a druga faza uključuje opremanje i one fine obrtničke radove, s kojima očekujemo krenuti sljedeće godine. Osim što ćemo u središtu grada dobiti moderan muzejsko-galerijski prostor, ovime ćemo dobit ćemo zapravo i memorijalni prostor u kojem će se moći dostojno predstaviti kompletan opus Slave Striegla kojeg je donirao Gradu Sisku. Ovim ćemo projektom ispraviti dugogodišnju nepravdu prema Slavi Strieglu”, naglasila je gradonačelnica.

Vrijednost radova ove prve faze je 2,5 milijuna kuna, a sufinancirani su sredstvima Grada Siska i Ministarstva kulture. Završetak radova prve faze radova bit će u veljači sljedeće godine, a izvođač je GME iz Sunje.

“Kuća Striegl bit će jedinstveni memorijalni muzejsko-galerijski prostor. Ono što ga čini jedinstvenim je to što će zbirka biti prezentirana i izložena u autentičnom prostoru njezina nastajanja. Osim zbirke Striegl i velikog dijela Strieglovih radova, u ovom će prostoru biti prezentirana i povijest jedne sisačke građanske obitelji na primjeru obitelji Striegl. U Kući Striegl je također sačuvan velik broj autentičnih predmeta koji će biti sastavni dio izložbenog postava”, rekla je ravnateljica Gradske galerije Striegl, Alma Trauber.

slika1 slika2 slika3 slika4 slika5

najčitanije