Kristina Ikić Baniček: "Grad Sisak ne spada u nerazvijene gradove"

imp

261020211635285958.jpeg

Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedlog Zakona o regionalnom razvoju u kojem se donose nova pravila za isplate državnih potpora loklanim jedinicama. Gradovi i općine čiji standard odgovara prosjeku Europske unije posrtepeno će gubiti potpore. Ukupno je 65 gradova i općina na popisu onih koji gube potporu. Među njima je i Sisak sa indeksom razvijenosti od 99,73 %.
Kriterije razvijenosti pojasnila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček “Dakle kriteriji koji su se koristili su definitivno opravdano dokazali da grad Sisak ne spada u nerazvijene gradove niti po kriterijima komunalne razvijenosti, niti infrastrukture, socijalne strukture i kulturne u smislu pružanja usluga od strane Grada. Smatram da je prijedlog Zakona kao takav uravnotežen i da činjenica da ćemo kroz razdoblje od naredne tri godine milijun kuna izgubiti nije nešto za čim bi Siščani trebali žaliti nego bi trebali biti sretni što nismo među onima koji trebaju dobivati do te mjere državnu pomoć za razvoj. Kriteriji su dakle, od prosječnog dohotka per capita do prosječnih izvornih prihoda, kretanja stanovništva, udio obrazovanog stanovništva i dr.” – kazala je to gradonačelnica ističući kako Siščani često neopravdano ocrnjuju svoj grad.
“Zaboravljaju da žive u gradu koji je vrlo ugodan i vrlo pogodan i za odrastanje i odgajanje djece, od činjenice da nemamo neupisane djece u vrtićima do uređenog gradskog prometa, do olimpijskog bazena i klizališta. Ne možemo plakati i govoriti s jedne da smo nerazvijeni i tražiti pomoć, dok sa druge strane postoje jedinice lokalne samouprave koje doslovno nemaju niti ceste niti vodovod niti uređene gradske službe i kojima je ta pomoć puno potrebnija.” – rekla je Ikić Baniček.

Ovim novim kriterijima razvijenosti Sisak gubi oko milijun kuna godišnje, no naglašava gradonačelnica, Sisak time neće ništa izgubiti
“Neće utjecati na Sisak budući da će se to postupno smanjivati kroz sljedeće tri godine. Mi smo to ionako već uračunali u projekciju sljedećeg proračuna u kojem se planiramo više osloniti na EU fondove. Sve uštede koje će se raditi zbog smanjenog punjenja prihoda će ići na uštrb hladnog pogona i daljnje racionalzacije sustava, nikako ne na ušrtb građana ili ne daj Bože povećanje cijena bilo komunalne naknade, prireza ili vrtića. Ništa od toga neće nastupiti.” – naglasila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

najčitanije