Krička: 'Ravnopravnost mora postati temelj hrvatskog društva'

st

Žene ne mogu i ne smiju biti kvota, već ravnopravne članice društva. Jedan od dokaza da se zapravo radi o ‘jačem spolu’ je i Gradska tržnica Sisak – upravo su žene uglavnom nosioci obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava i obrta. Žene koje su ujedno majke i domaćice, uspješne u svakom od tih segmenata svog života.

‘Želimo istaknuti da žene moraju dobiti mjesto koje zaslužuju, a to su dokazale svojim radom. Želimo biti cijenjene u društvu, ravnopravne i jednako plaćene kao i muškarci’, kaže Adelina Ivković, direktorica sisačke Tržnice kojoj se u obilježavanju Dana žena između ostalih pridružio i Centar za žene Adela, koji od 2003. godine djeluje s ciljem ekonomskog osnaživanja žena kao i pružanja pomoći i podrške žrtvama obiteljskog nasilja.

Predsjednica Adele, Marijanka Kovačević, ponosna je što danas Dan žena obilježavaju svi – to je, kaže, dobar znak da postajemo svjesni važnosti položaja žena u društvu.

‘Nadam se da će žene prepoznati naš rad i trud. Danas je ženama jako teško, a mi im želimo sreću i uspjeh, da dođu do radnog mjesta i ostvare sva svoja prava.’

A i muški spol rekao je svoje. Dogradonačelnik Marko Krička napominje kako se svi zajedno moramo boriti za rodnu ravnopravnost.

‘Svim ženama želim čestitati ovaj dan. Ženama se, prema vlastitom iskustvu, obraćam kao jačem spolu. Bez žena bi se jako malo toga moglo napraviti. Floskula o ravnopravnosti mora prestati biti floskula i postati temelj ljudskog društva’, zakljućio je Krička.

najčitanije