Krička: ''Izgleda da će biti ozbiljnijih problema u prigradskim naseljima uz rijeku Odru''

ibb

Situacija na poplavama ugroženim prigradskim naseljima je ozbiljna – doznajemo od dogradonačelnika Marka Kričke, predsjednika Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Siska, nakon današnjeg sastanka u Hrvatskim vodama: ”Na sastanku smo dobili projekcije za grad Sisak i Odransko polje i izgleda da će biti malo ozbiljnijih problema u prigradskim naseljima uz rijeku Odru. Nakon dosadašnjih preventivnih priprema, od danas krećemo u  ozbiljne pripreme za potencijalnu obranu od poplava”, kaže Krička, dodajući kako će biti angažirani svi resursi Grada Siska – od  Javne vatrogasne postrojbe i DVD-a, te da vjeruje kako će se Sisak i ove godine, uz pomoć Hrvatskih voda, uspješno obraniti od poplava: ”Nadamo se da nam nekakva veća pomoć od strane Hrvatske vojske i države neće biti potrebna”, kaže Krička.
Ono od čega najviše strahuje sisački Stožer je vremenska prognoza o novim oborinama: ”Dosadašnji vodostaji ne predstavljaju opasnost za grad Sisak, ali ako se najave o novim oborinama pokažu kao točne, onda bi moglo biti problema u prigradskim naseljima uz Odru i Odransko polje”, napominje Krička.
Prema tome, Sisku preostaje nadati se da oborine koje najavljuje vremenska prognoza za nastavak ovoga tjedna, neće pasti u velikim količinama. Prema najavama meteorologa iz meteo.info večeras u Sisak, s jačim naoblačenjem, stiže i nova kiša koja će se nastavljati tijekom sutrašnjeg dana, a dodatno pojačati u subotu, kada bi, uz zahlađenje, kiša mogla prijeći i u snijeg.

A naravno da se sa svakom sezonom poplava otvara i pitanje o mogućnostima trajnog rješenja za stanovnike područja uz Odru, odnosno o konačnom ukidanju  potrebe za hitnim intervencijama. No, napominje Krička, taj dio moraju odraditi državne službe: ”Ja sam uvjeren u to da su Hrvatske vode svjesne da po tom pitanju moraju nešto učiniti. Prema informacijama koje imam, rade se projektne dokumentacije za Odransko polje i čekamo da se završi županijski urbanistički plan koji će onda omogućiti da se ta rješenja implementiraju na području oko rijeke Odre. Ali, to je u domeni državnih institucija. Nadamo se da će biti svjesni da je, uz Karlovac i neke druge gradove, i Sisak u problemima, zajedno s Hrvatskom Kostajnicom i Jasenovcem, i da će se kod nas napraviti potrebni tehnički zahvati kako bi se lakše borili s prirodom koja je, očito, iz dana u dan sve opasnija”, kaže Krička.

najčitanije