Krešo Krijesnica: Spasimo svjetla našeg djetinjstva

nn

Krijesnice, magične lampice koje su osvjetljavale ljetne noći našeg djetinjstva, gase se u Hrvatskoj i sve ih je teže pronaći.

Vođeni željom da pomognu krijesnicama, skupina zabrinutih znanstvenika i studenata Sveučilišta u Zagrebu, Agronomskog fakulteta i Sveučilišta u Wollongong-u u Australiji, pokrenula je volonterski projekt „Krešo Krijesnica – vratimo svjetla našeg djetinjstva“, čija je misija saznati zašto se ugasila čarolija krijesnica.

Projekt je planiran na način, da se u njega uključe svi građani RH , tzv. građani znanstvenici, koji su vidjeli svjetla krijesnica obavijeste voditelje projekta preko službene Facebook stranice , Instagram stranice te twittera (#crofirefly) ili e-mailom na jednu od adresa : [email protected] ili [email protected] .

Šaljući informacije, a poželjno i fotografije, o mjestu, vremenu, datumu i broju krijesnica koje su vidjeli, svi građani izravno će pridonijeti boljem razumijevanju ovog kultnog hrvatskog kukca i pomoći njihovoj zaštiti u Hrvatskoj i diljem Europe.

Inače, krijesnice (Lampyridae) kukci su koji žive na svim kontinentima u tropskim i područjima umjerene klime. U svijetu postoji oko 2.000 vrsta, dok u Hrvatskoj obitavaju dvije vrste: Ivanjska krijesnica (Lampyris noctiluca) i Mala ivanjska krijesnica (Lampyris splendidula). Krijesnice u nekim krajevima zovu i ivanjskim kukcima jer počinju letjeti u noći Svetog Ivana, između 23. i 24. lipnja. Međutim, ovisno o vremenskim prilikama, ponekad počinju letjeti i ranije te se njihova svjetla najčešće vide u noći između 21 i 22 sata.

Krijesnice preferiraju vlažna i topla mjesta; šumarke oko jezera, rijeka i močvara. Urbanizacijom sve više se takvih lokacija gubi zbog betoniranja, gradnje prometnica, izgradnje kuća, kao i organizacije raznovrsnih atrakcija oko vodenih sustava što, za sobom dovodi velike skupine ljudi. Osim urbanizacije svjetlosno zagađenje također ima utjecaj na njihovo ponašanje.

Kako bi očuvali krijesnice u našim dvorištima, ne upotrebljavajte pesticide širokog spektra djelovanja oko kuće, te povećajte i obnovite staništa krijesnicama tako što ćete posaditi grmlje i visoko cvijeće u vrtovima, jer krijesnice trebaju više mjesta za sklonište. Također, instalirajte male bazene u vrtovima ili fontanice jer se zna da krijesnice vole vodu.

Dodajmo da su krijesnice predatori, što znači da se hrane drugim životinjama (puževima, ličinkama drugih kukaca i sl.) te apsolutno nisu štetne niti za biljke niti za ljude.

krijesnica2

najčitanije