Kreće energetska obnova OŠ Sela

imp

261020211635246625.jpeg

Maksimalno iskoristiti energiju za obavljanje istog posla, misli se pri tome na grijanje ili hlađenje prostora, rasvjetu i sl…cilj je svakog objekta koji želi postati energetski učinkovit.
Uskoro će energetski učinkovita postati OŠ Sela, najkasnije do veljače 2019.godine, rekao je predstavljajući projekt Energetske obnove škole Sela, Željko Mateković iz Sisak Projekata. „Znači s obzirom na trenutnu potrošnju, odnosno potrebu ovog objekta za energijom, planirana ušteda ovog objekta nakon završetka radova na energetskoj obnovi trebala bi iznositi nekih 55 %“, rekao je Mateković.

Potpuna energetska obnova znači da će podići i energetski razred iz sadašnjeg D u B. U školskoj zgradi planirani su radovi cijele energetske obnove škole što uključuje radove na ovojnici, vanjskoj stolariji, zamjeni energenta, zamjeni rasvjete energetski učinkovitijom i postavljanju solarnog sustava za pripremu tople vode.
Sve će to olakšati rad i smanjiti troškove, istaknula je ravnateljica škole Đurđica Bočina „Za školu će ovo značiti puno. Živimo i radimo u primjerenim uvjetima ali u svakom slučaju još uvijek ima nekih elemenata koje treba popraviti. Bolna točka nam je krov sportske dvorane kao i stakleni zid. Tu stalno dolazi do diletacija pa smo evo već staklo zamijenili s kartonom. Radujemo se svim radovima, novim prozorima i novom načinu grijanja jer ćemo u svakom slučaju imati bolje uvjete.“,rekla je ravnateljica podsječajući na tradiciju školstva u Selima koja traje od 1771. godine. „Tradijica školstva u našem mjestu je stara 247 godina. Osnovala nas je još Marija Terezija i pružila ovim mještanima šansu da mogu ići u školu, koju mnoge velike sredine nisu imale. Ova zgrada je po podacima iz 1850., dio zgrade, a drugi dio koji uključuje dvoranu je kasnije nadograđen.“
Vrijednost tog projekta iznosi 4,6 milijuna kuna, od čega Grad Sisak sufinancira trećinu, istaknuo je sisački dogradonačelnik Ivica Rendulić. „Grad Sisak je putem Sisak Projekata i uz pomoć Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i fonda EU završio, kompletirao priču energetske obnove OŠ Sela. Vrijednost samog projekta je 4,6 milijuna kuna. Grad Sisak će u ukupnom trošku sudjelovati s 1,5 milijuna kuna, a 2/3 sredstava dobijamo iz ova dva ministarstva.“.
Sam tijek realizacije obnove predviđa, kaže Rendulić, da bi za nepunih godinu dana terbali imati energetski obnovljenu školu u Selima „U kojoj će biti promijenjena stolarija, krovište, pročelje, energent. Umjesto dosadašnjeg ekstra lakog loživog ulja bit će kotlovnica na pelete. I to će sve skupa smanjiti emsiju CO2 za nevjerojatnih 92,35%. Sama energetska učinkovitost će biti povećana za 55 %. Mislim da to stanovnici ovog dijela Siska zaslužuju.“
Ova zgrada zadnji je put obnavljana i dograđivana 1996. godine. Nadamo se, kaže ravnateljica, da će početkom 2019. godine, kada bi po planu svi radovi predviđeni projektom energetske obnove trebali završiti, škola zasjati u punom sjaju i omogućiti ugodnije školovanje za 186 učenika koliko ju sada pohađa.

oš sela 5 oš sela 4 OŠ SELA 04 oš sela 3 OŠ SELA 03 oš sela 2

najčitanije