Kiš: 'Ljudski život ne može biti predmet tržišne utrke'

st

Micanje pirotehničarske djelatnosti s tržišta i stavljanje iste pod okrilje države jedini je način da se branša dovede u red, rekao je Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog sindikata, jednog od sindikata koji djeluju u tvrtci Mungos d.o.o.. Tržišna utakmica, kaže Kiš, dovodi do pada cijena. Zadnji su natječaji postigli cijenu od 2,90 kn za kvadrat razminiranja, što je najniža cijena dosad. Rezultat je to konkurentske borbe koja utječe na sve firme, a dovela je i do smanjenja primanja pirotehničara. Iako im plaća nije umanjena, Mungosi će itekako osjetiti olakšanje svojih novčanika.
‘Svaki pirotehničar je izgubio više od 100 kuna po radnom danu, kad se zbroji dolazimo do cifre od oko 2500 kn mjesečno’, otkriva je Kiš.
Radi se o smanjenju terenskog dodatka, iznenađenju koje je pirotehničare dočekalo na isplatnim listama. Nezadovoljni tim novim diranjem u njihov kućni budžet, pedesetak pirotehničara danas se oko 15 sati spontano okupilo ispred zgrade Hrvatskog centra za razminiranje.
‘Dečki su pravdano ljuti i danas su došli iskazati svoj revolt i dugogodišnje nezadovoljstvo koje se u njima gomila. Može se desiti i promjena uprave, no to nije rješenje. Jedino cjelovito rješenje problema je da se ova djelatnost makne s tržišta.’
Nepravilnosti u sustavu, kaže Kiš i dosad su dovodili do onih najgorih problema, a to je stradavanje ljudi.
‘Ljudski život ne može biti predmet tržišne utakmice. Niti život onoga tko će po razminiranju stradati zbog loše odrađenog posla, bilo da se radi o poljoprivredniku ili djetetu koje se igralo. Ta sigurnost ne smije biti na tržištu’, rekao je Kiš, dodajući kako je potrebna i izlazna strategija – definiranje što će biti s onima koji neće imati uvjete za mirovinu 2019. godine kad bi prema Nacionalnom programu protuminskog djelovanja sva područja trebala biti čista od mina.
‘U Hrvatskoj smo puno puta pobrkali kruške i Jabuke. Ovog puta smo pobrkali kruške i mine. A kad pobrkamo kruške i mine, neće se pokvariti kompot nego će netko otići u zrak’, zaključio je Kiš.

najčitanije