Kaznena prijava zbog ugrožavanja okoliša otpadom

imp

Policija 2

Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke su u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Sisku dovršili kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana starosti 27 i 44 godine zbog počinjenih kaznenih djela ugrožavanja okoliša otpadom i krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

 

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 44-godišnjak u razdoblju od studenog 2020. godine do srpnja 2022. godine na području Siska kao vlasnik i odgovorna osoba u pravnoj osobi, protivno odredbama zaprimao i skladištio količine otpada koje su višestruko prelazile dozvoljene količine sukladno izdanim dozvolama nadležnih tijela, dakle izvršio nedozvoljeni promet otpadom u količini koja je veća od neznatne.

 

Nadalje je utvrđeno da su osumnjičeni zajedno izvršili lažni prikaz odvoza količina otpada, navodeći kako su otpad zaprimile pravne osobe koje imaju dozvole za gospodarenje otpadom, ali to nisu učinile sukladno lažno navedenim datumima i količinama, te navodeći nepostojeće registarske oznake vozila koja vrše prijevoz, a koju je dokumentaciju 44-godišnjak uporabio u pravnom prometu, dovodeći u zabludu djelatnike nadležnih tijela, koji su ukinuli zabrane zaprimanja novog otpada, dakle kao službene i odgovorne osobe u službenu ili poslovnu dokumentaciju unijeli neistinite podatke, ovjerili elektroničkim potpisom u namjeri da je prikažu kao vjerodostojnom i uporabili je u daljnjem poslovanju.

 

Protiv osumnjičenih slijedi kaznena prijava nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu zbog navedenih kaznenih djela.

najčitanije