Kad zamiriši trešnja

nn

Omiljeno okupljašište najmlađih Siščana i njihovih roditelja je igralište na Majmunjaku. Osim novih sprava koje su postavljene i klupa na kojima roditelji mogu odmarati i imati djecu na oku danas su tamo posađene japanske trešnje. Odgovorni za to su učenici sisačke Gimazije, odnosno njihova vrijedna inicijativa. Nije prošlo ni tjedan dana od inicijative o kojoj su se Grad Sisak i Komunalac Sisak pozitivno očitovali i danas je, u nazočnosti velikog broja učenika i njihovih profesora, posađeno šest sadnica, a rezultati će biti vidljivi već na proljeće.

trešnja2

“Drago mi je da je u okviru projekta Grad na drugi pogled održana jedna kvalitetna radionica pod vodstvom Saše Šimprage sa sisačkim Gimnazijalcima i ta je radionica iznjedrila dvije inicijative. Jedna je bila imenovanje više gradskih trgova i ulica ženskim imenima čemu ćemo se posvetiti na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, a druga je bila da naše igralište popularno nazvano Majmunjak u proljeće dobije potpuno novu vizuru i nove boje s divljim trešnjama. Rado smo se odazvali tome, u dogovoru s Komunalcem. Mislim da je važna poruka poslana našim mlađim sugrađanima, a ona je da kroz svoje inicijative i kroz svoje promišljanje grada mogu stvari promijeniti na bolje”, rekla je gradonačelnica.
Učenici su došli na ovu ideju šetajući gradom u sklopu predmeta povijest umjetnosti koji predaje profesorica Marijana Milas.
“U povijesti umjetnosti učimo o urbanizmu i tako smo kroz naše šetnje analizirali naš grad i shvatili da bi nekim intervencijama mogli neke stvari i poboljšati. Ne možemo vjerovati da se sve ovo ovako brzo realiziralo i zahvaljujem gradonačelnici i Komunalcu”, rekla je profesorica Milas, a krajobrazna arhitektica Morana Čulig pojasnila je zašto je posađena baš japanska trešnja.

trešnja3

“To je trešnja koja obilno cvjeta početkom svibnja i puna je lijepog, rozog cvata i lijep je ukras gradu”, rekla je Čulig.
Inače, inicijativa je rezultat aktivnog uključenja Gimnazije Sisak u putujući istraživačko-edukacijsko-izložbeni projekt “Grad na drugi pogled” koji povezuje promišljanje grada, edukaciju mladih i strateški umrežava sve sudionike projekta.

najčitanije