Još se ne zna sudbina zgrade u Ulici Hrvatskog narodnog preporoda

imp

Zgrada Ulica Hrvatskog Narodnog Preporoda

Zgrada u Ulici Hrvatskog narodnog preporoda trebala je prema najavama iz prosinca prošle godine ići u konstrukcijsku obnovu.

 

No, prema onome što je jučer odgovarajući na pitanje o sudbini zgrade rekao resorni ministar Branko Bačić, sudbina te zgrade stradale u potresu u prosincu 2020.godine još nije odlučena.
Prema novim informacijama projektanti sugeriraju kako zgrada nije prikladna za obnovu, pa je iz Ministarstva graditeljstva naložena još jedna provjera njenog stanja.

 

„I prošli smo tjedan na kolegiju Ministarstva upravo o toj zgradi razgovarali. Naime, već je rađen projekt, odnosno nalaz i elaborat te ocjena postojećeg stanja i vladala je dvojba o konačnom statusu te zgrade, da li će se ući u njezinu konstrukcijsku obnovu ili rušenje takve jedne velike zgrade koja ima oko 150 stanova. Kako je to vrlo velika investicija i kako je vrlo važno prići kvalitetnoj konstrukcijskoj obnovi te zgrade ili njenom rušenju i izgradnji nove zgrade, odlučili smo da ćemo kroz Ministarstvo ipak još jednom revidirati i ocijeniti projekt jer projektanti su mišljenja da zgrada ne ispunjava uvjete konstrukcijske obnove i da bi zbog njene sigurnosti i kvalitetne obnove bilo bolje pristupiti njenom rušenju“, rekao je ministar Bačić.

 

Sve stanare zgrade Hrvatskog narodnog preporoda koji nisu u primjerenom smještaju, do zime će, napominje Bačić, primjereno smjestiti u prikladnijem smještaju.
„Upravo ovih dana, državni tajnik Domagoj Orlić radi na utvrđivanju svih modela kako bi stanari te zgrade bili zbrinuti. Ogroman je to posao, nije realno za očekivati da to možemo riješiti idućih nekoliko mjeseci. Zgrada će vjerojatno zahtijevati velike radove, ili čak njezino rušenje. Pa ćemo onda mi pristupiti nečemu drugome što smo najavili u Sisku, a to je da ćemo na području grada Siska ići putem APN-a u izgradnju većeg broja višestambenih zgrada kako bismo i kroz taj model zbrinuli naše sugrađane koji su živjeli u zgradama“, zaključio je nadležni ministar.

 

Na fotografijama objavljenima na Facebook stranici Sisački forum vidljivo je da je zgrada pod utjecajem atmosferilija, obzirom da nakon potresa nije zaštićena.

Foto: Facebook stranica Sisački forum

najčitanije