Jednake mogućnosti za sve uz Šarenu inkluziju

st

261020211635271743.jpeg

Sisačka šarena inkluzija program je koji uključuje edukaciju i podršku učiteljima i odgajateljima za kvalitetnu integraciju romske djece u obrazovni sustav, a omogućava i potpuni obuhvat predškolom romske djece od 5. do 7. godine života s područja Grada Siska. Također, uz održavanje radionica za roditelje i djecu u školi, programom se uspostavlja održiva mreža aktivnosti koje provode gradske ustanove, usmjerenih na uključivanje romske, ali i drugih ranjivih skupina djece u život lokalne zajednice.
‘Ovaj me projekt posebno veseli jer se bavi ranjivim skupinama djece i jer se njime osigurava održivost putem konkretnog objekta u Hrastelnici. Mala škola za djecu s hrastelničkog područja još se uvijek održava u OŠ Galdovo, tako da planiramo napraviti prostor koji će služiti kao produženi boravak, mala škola te za programe poput Šarene inkluzije’, rekla je gradonačelnica Kristina Ikić baniček. Na taj će se način, dodaje gradonačelnica, povećati broj djece u maloj školi, a povećat će se i kvaliteta sadržaja. Snagu ovom projektu dodatno daje i suradnja s UNICEF-om, ali i sa gotovo svim gradskim ustanovama i osnovnim školama.
Težnja je UNICEF-a da sva djeca u Hrvatskoj ima jednake šanse za razvoj svojih punih potencijala, rekla je Valentina Otmačić, predstojnica ureda UNICEF-a. Iako Hrvatska dobro stoji s brojem djece koja završavaju osnovu školu, još uvijek postoji određeni postotak onih koji to nisu učinili. Situacija u predškolskom obrazovanju je ozbiljnija. Sisačko-moslavačka županija nešto je ispod nacionalnog prosjeka od 70 posto djece uključenih u predškolsko obrazovanje, a najveći je problem s djecom iz siromašnijih obitelji.
‘Naš je cilj učiniti vrtić i školu dostupnima i prilagođenima svoj djeci. Tu je Grad Sisak pokazao veliku predanost. Često se u praksi nailazi na probleme – financiranje, manjak volje i slično, no Grad Sisak se tu ističe predanošću i zato idemo u program koji ima za cilj da sve, pa i one najranjivije skupine djece budu uključene u obrazovanje od najranije dobi’, rekla je Otmačić.
A potvrdu kvalitete ove suradnje čuli smo iz prve ruke, od Stanke Nikolić, majke djeteta uključenog u program.
‘Prvi dan kad smo došli shvatili smo da je ovo vrlo važno za djecu. Moja je kćer odmah prihvatila učiteljice i ostalu djecu, kući se vratila puna dojmova i novih znanja..’
UNICEF će u provedbu programa tijekom 2016. godine uložiti 173.400 kuna, a Grad Sisak je za početak osigurao 60.000 kuna.
Program obuhvaća 60-tero romske i 60-tero neromske djece, više od stotinu roditelja i članova obitelji te učitelje, stručne suradnike i rukovodstvo OŠ Galdovo i njezine područne škole Hrastelnica.

najčitanije