Jedina želja stanovnika kontejnerskog naselja u Petrinjskoj je povratak kućama

imp

milanović u sisku 8 kontejnersko naselje

Predsjednik Zoran Milanović danas je obilazio potresom pogođena područja u Sisačko-moslavačkoj županiji.

milanović u sisku 2

Obilazak je započeo posjetom gradilišta odgojno obrazovnog kompleksa Galdovo u Sisku. Nakon Galdova predsjednik Milanović obišao je kontejnersko naselje u Petrinjskoj ulici. U njemu u petnaestak kontejnera živi oko 40 ljudi. Riječ je uglavnom o stanarima zgada u sisačkom Capragu koje su stradale u potresu.

 

Jedna od stanovnica kontejnerskog naselja je i Nevenka. Njezin stan kao i cijela zgrada u Ulici Božidara Adžije ima crvenu naljepnicu. U kontejneru živi već treću godinu i jedva čeka povratak u svoju kuću.

Nevenka

„ Tek sada nakon tri godine došli su obići zgradu i vidjeti što će napraviti. Život u kontejneru nije lijep, to je opcija za nekoliko dana, a ne za život. No opet se tješimo da od ovog zla ima još i veće tako da preživljavamo iz dana u dan. Nitko nas ne obilazi osim Crvenog križa i Caritasa koji donose hranu i pakete prehrambenih i higijenskih namirnica.“, rekla nam je Nevenka dodajući kako nije bš veliki optimist kaj je obnova u pitanju. Vjeruje da će ona i suprug u kontejneru provesti još dvije do tri godine.
„Prošla sam svašta u životu i to me samo ojačalo. Samo da je zdravlja, sve će se izdržati.“, naglasila je Nevenka.

 

Milena

Svakoga dana od razornog potresa svoj oštećeni dom u Ulici Miroslava Kraljevića, iz ovog privremenog u kontejnerskom naselju u Petrinjskoj ulici gleda Milena Morak.

„Zgrada ima crvenu naljepnicu i nitko nam do sada nije rekao što će se raditi, obnavljati ili rušiti. Neizvjestost je velika, jer nitko još ništa nije napravio. Čini mi se da bi mi bilo kaše kad bi znala kad će se završiti pa da znaš koliko još treba čekati. Mi tu ništa ne znamo. Samo dolaze i odlaze, prolaze. Ministri se mijenaju, a mi i dalje tu. Ne trebaju se oni mijenjati nego trebaju raditi. Obnoviti zgrade da se mi možemo vratiti. Više novaca potroše u smjeni ministara. Za te novce mogli bi izgradili jedan stan ili kuću. Eto šest ministara – šest kuća.“, zaključila je Milena.

 

Poslije Siska, predsjednik Milanović posjetio je i Jabukovac, Petrinju kao i Majske Poljane. Obilazak Sisačko – moslavačke županije završio je obilaskom potresom stradalog centra Gline kao i tamošnje Srednje škole na kojoj su u tijeku radovi na obnovi.

Foto: Sisak portal

najčitanije