Jasmina Grgurić: Do jučer smo stvarali vijesti, a danas smo mi postali vijest

pm

Nakon Jutarnjeg lista i HRT-a, Sisak je ostao i bez regionalnog izdanja Večernjeg lista. Uprava Večernjeg lista, koji je desetljećima imidž gradio na tim stranicama, odlučila ih je potpuno ugasiti. Za područje cijele Hrvatske odlučili su zadržati samo deset dopisnika, čije će tekstove stavljati na dvije zajedničke stranice. Uprava Večernjeg lista poslala je priopćenje u kojem ističe da je, prateći trendove i nastojeći umanjiti njihov negativan utjecaj na poslovanje u proteklim mjesecima, poduzela niz mjera za smanjenje troškova i prilagodbi organizacije. Kako bi uspješno odgovorili i na buduće tržišne potrebe, bili su, kažu, prisiljeni poduzimati daljnje mjere optimizacije poslovanja. Jedna od tih mjera je odluka da se ugase regionalna izdanja za sjeverozapadnu i središnju Hrvatsku.

Takva racionalizacija pronašla je svoj put i do sisačkih novinara. Upravo je u Sisku dvoje od tri novinara, koji su radili u Večernjem listu, dobilo otkaz.
“Uprava Večernjeg lista je donijela odluku da posljednja dva regionalna izdanja, koji pokrivaju područja naše županije, Karlovačke, Bjelovarske, kao i dio Zagreba, da se istovremeno ugase. Odluka je donesena preko noći, zato što je zadnje o čemu se pričalo je povećanje broja stranica, a nikako ne gašenje regionalnih izadanja i regionalizacije, koje je bila jedna od glavnih uzdanica Večernjih lista u zadnjih nekoliko desetljeća“, rekla je Jasmina Grgurić, bivša novinarka regionalnog izdanja Večernjeg lista.
“To je, nažalost, pokazatelj da se u Sisku puno toga gasi i da se svi moramo zabrinuti za našu sudbinu i opstanak radnika. Što se tiče same novinarske struke, postavlja se pitanje tko će informirati naše građane, ako lokalni novinari izumiru“, nastavila je Grgurić.

Upravo vođena tom mišlju, oglasila se i predsjednica ogranka Hrvatskog novinarskog društva Sisačko moslavačke županije, Karmen Valenta, koja je stala u obranu sisačkih novinara.
“Pozivamo predsjednika Zdenka Duku i Hrvatsko novinarsko društvo, kolege u ostalim ograncima da se aktivnije uključimo u obranu dostojanstva struke, bez politiziranja i nepotrebne demagogije. Otkaze su dobili i kolege iz Karlovačke, Krapinsko-zagorske, Bjelovarsko-bologorske, Koprivničke križevačke i naše, Sisačko-moslavačke županije. Nastavi li se ovakav trend novinari više neće biti potrebni, a građanima će biti uskraćene informacije s područja gdje žive. Predlažemo predsjednku Zdenku Duki da još oštrije reagira na gašenja dopisništva, kao i na gašenja lokalnih medija. Ogranak Hrvatskog novinarskog društva Sisačko-moslavačke županije svake godine posljednjeg petka u mjesecu siječnju organizira Novinarski bal , svečanost struke na kojoj se zaslužnim kolegama i uspješnim autorima uručuju prigodna priznanja. Ove godine ogranak će organizirati Koncert na otvorenom za obranu dostojanstva struke“, rekla je Valenta.

najčitanije