Izložba 'Sisački mamut' u Gradskom muzeju Sisak

st

Više nego fascinantan nalaz, pronađen na području Bresta, dakle u neposrednoj blizini Siska, bit će prezentiran na izložbi koja se zove ‘Sisački mamut’. Autor izložbe je Mario Carić iz Gradskog muzeja Sisak.
‘Radi se o 17 ostataka vunastog mamuta. Sve kosti bit će prezentirane po skeletnoj formaciji, počevši od kljova do zadnje noge. Ne radi se o dijelovima istog mamuta, no, uz slikovni materijal prikazan na izložbi, posjetiteljima će biti lako sve povezati’ rekao je Carić.
Ovi nalazi spadaju u prirodnu, a ne kulturnu baštinu, što zahtijeva i drugačiji tretman. Ovdje se radi o slučajnim nalazima koji su u muzej došli anonimnim darovnicama, a kako je prirodna baština zaštićena, takve stvari, poručuju muzealci, valja ne dirati već ostaviti tamo gdje su pronađene.
Ciljana publika su, bez obzira na jaku znanstvenu pozadinu, oni najmlađi, što će se vidjeti, kaže Carić, i po likovnoj pripremi. Kako bi se cijela priča još više približila građanima, mamut će postati i dječja maskota Gradskog muzeja Sisak, a kreće i akcija osmišljavanja njegova imena .
Vrijeme radnje je gornji pleistocen, od 120 do 12 tisuća godina prije sadašnjosti, no mamuti su popularni i danas, pa su se u cijelu priču uključili i neki drugi akteri.
Nakon otvorenja izložbe, koje je na rasporedu u četvrtak, 20. travnja u Gradskom muzeju Sisak, ekipa iz Dječjeg odjela Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak će 26. travnja imati Lego slagaonicu na temu mamuta, zatim dva dana kasnije i projekciju crtanog filma Ledeno doba, a 29. travnja je ‘Subota mamuta’ uz razgovaraonice i radionice za djecu.
Prije toga, 22. travnja, ispred dječjeg odjela knjižnice na rasporedu je predstava glumačke družine Amatersko kažalište Sisak u organizaciji Doma kulture Kristalna kocka vedrine, ‘Sisačke mamutarije’.
Mamut je, kažu, slon sa specijalnim efektima, tako da će nadolazeći programi biti itekako atraktivni za sve uzraste.

najčitanije