Izglasan Proračun Grada Siska za 2018.godinu u iznosu 250,6 milijuna kuna

imp

Proračun Grada Siska za 2018. godinu težak je 250,6 milijuna kuna. Izglasan je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća i to jednoglasno, s 14 glasova za, budući da su oporbeni vijećnici prije izglasavanja proračuna napustili vijećnicu.

GV-02
U kreiranju proračuna sudjelovali su i Siščani putem aplikacije Moj gradski proračun koji je privukao pažnju više od 4000 Siščana, a njih 350 izneslo je svoje kreacije proračuna. Njihove ideje su kroz amandmane, pojašnjava gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, unešene u Proračun.
„Amandmani građana su išli u smjeru smanjenja nekih stavki, konkretno stavke za uredske potrepštine, vjerske zajednice, braniteljske udruge, ali i povečanje stavki za pričuvu, programe za djecu s poteškoćama u razvoju, za manifestacije od značaja za grad Sisak i za Sisački poduzetnik.“ – rekla je gradonačelnica.
Iduća godina donosi završetak Ledene dvorane i pokretanje nekih novih projekata, za koje su sredstva osigurana osim u Proračunu i kroz fondove EU. „U 2018. ćemo završti taj kapitalni projekt no otvara nam se, u financijskom smislu, drugi jednako veliki projekt, Holandska kuća, vrijedna 28 milijuna kuna. Ipak, s obzirom da glavnina sredstava za Holandsku kuću dolazi iz Bruxellesa imamo puno više prostora za ulaganje u komunalnu infrastrukturu i otvaranje novih kapitalnih projekata poput novog vrtića Sunce na Brzaju i dokumenatcije za gradnje vrtića Galdovo te za novu sportsku dvoranu koju ćemo graditi na Zelenom Brijegu“ ističe gradonačelnica najavljujući kako se kreditna linija Sisački poduzetnik nastavlja i u 2018. godini, ali s nekim novinama kao što je podupiranje start up-ova i žena poduzetnica. „Gledajući ukupno subvencije, financiranje gradskog inkubatora kao i oslobađanje komunalne naknade tvrtki koje počinju s poslovanjem te druge mjere, ulaganje direktno u gospodarstvo u 2018. iznosit će 5,5 milijuna kuna.“ – kaže Ikić Baniček.
Ono što građane najviše zanima su tzv. komunalni radovi, odnosno održavanje komunalne infrastrukture, a gradonačelnica za 2018. najavljuje sljedeće. „Nastavit ćemo s trendom uređivanja gradskih četvrti na način da se nastave ulaganja na stvari na koje se nije ulagali  30 ili 35 godina, a to je parkirna i cestovna infrastruktura. Ta  će se ulaganja nastaviti prema prioritetima gradskih četvrti. Budući da se na Viktorovcu gradi vrtić Sunce uredit će se Ulica Tina Ujevića, radit će se i na parkiralištu u Ulici Franje Lovrića gdje će se postojeće parkiralište iza tamošnje zgrade pretvoriti u kružno i protočno te dostupno svima. Nastavit ćemo raditi komunalnu infrastrukturu u skladu s potrebama i željama naših građana.“- ističe gradonačelnica.
Tu su još izgradnja prilazne ceste CRS – Zvonimirova, zatim izgradnja dječjeg igrališta u Topolovcu pa uređenje Centra kreativnih industrija – kreativni inkubator Sisak kao i interventni radovi na javnim površinama na području Grada.
Priprema se i sve za početak izgradnje za kanalizaciijske mreže u sisačkim prigradskim naseljima kao i u dijelovima Siska koji ju još uvijek nemaju. „Dokumentacija o tome se izgrađuje, međutim to je zalogaj kojeg možemo preuzeti isključivo u surdanji s EU fondovima i Hrvatskim vodama i u tom smjeru  idemo. Kako smo i prije s projektima išli prema Hrvatskim vodama tako ćemo i sada.“ – napominje Ikić Baniček.

GV 12
Proračun kaže gradonačelnica, nastavlja politiku štednje uz značajna ulaganja koji dižu standard građana kada je u pitanju komunlana ifrastruktura, sport i kultura, te zaključuje „Razvoj grada i bolja kvaliteta života građana bila nam je i ostala glavna vodilja upravljanja ovim gradom od 2013. godine. Dokazali smo to ne samo projektima poput gradske blagajne ili projektima zdrave prehrane u školama i vrtićima već i ravnomjernim ulaganjem u sve gradske četvrti i mjesne odbore temeljem želja građana i točno definiranih prioriteta. Opće, a ne pojedinačno dobro, početak je i kraj svakog poteza koji je i doveo do ovog prijedloga proračuna“– zaključila je gradonačelnica.

najčitanije