Ivšić: 'Mi o multikulturalnosti ne pričamo, mi ju živimo'

st

Multikulturalnost i tolerancija vrijednosti su koje djeci treba usađivati od najmlađe dobi. Iako se međunarodni dan multikulturalnosti obilježava u svibnju, to ne sprječava ekipu iz Dječjeg vrtića Sisak Novi da multikulturalnost slave tijekom cijele godine. Danas je to bilo posebno naglašeno, jer su u vrtić stigli gosti iz Turske.

‘Vrtić dnas pršti sobama koje predstvljaju države, područja i regije. Imamo specijalnog gosta iz agencije TIKA kojem želimo pokazatio kako mi o multikulturalnosti ne pričamo, već ju uistinu živimo’, rekla je ravnateljica Ljubica Ivšić.

TIKA je turska razvojna agencija koja je dosad već surđivala s domaćim gradovima i županijama na nekoliko primjera, posebice na projektima iz područja obrazovanja. Prije 6 mjeseci TIKA je otvorila svoj ured u Zagrebu, a kao agencija je prisutna u 56 zemalja svijeta. Jedan od njihovih prvih projekata u Hrvatskoj bio je obnova i opremanje jednog vrtića u Vrbovcu, a Haşim Koç, koordinator TIKA-e za Hrvatsku, kaže kako su otvoreni za nove suradnje s domaćim institucijama.

Goste iz Turske u Dječjem vrtiću Sisak Novi je, uz tete i klince, dočekala i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, koja je naglsila kako je različitost – bogatstvo.

‘Kao što u suradnji s UNICEF-om provodimo Sisačku šarenu inkluziju u sisčkim osnovnim školama, u ovom vrtiću imamo sličan projekt. Učimo djecu da je multikulturalnost bogatstvo, bilo da se radi o pripdnosti drugoj rasi, nacionalnosti ili vjeri. Učimo djecu da tu različitost živimo na dnevnoj razini. Ramatramo mogućnost suradnje s TIKA-om, s obzirom da Turska, osim što puno pomže Hrvatskoj, pomže i gradovima i županijama kroz razne projekte’, rekla je gradonačelnica.

najčitanije