Infektolozi poručuju: „Nema mjesta panici ali ima oprezu“

imp

261020211635209239.jpeg

Nema mjesta panici, ali ima mjesta oprezu – poruka je sisačko-moslavačkog Zavoda za javno zdravstvo koji još nije registrirao oboljele od korona virusa na području naše županije. A s ciljem da tako i ostane, županijski Zavod u suradnji s infektološkim odjelom sisačke bolnice nastavlja s poduzimanjem svih preventivnih mjera, u skladu s naputcima Ministarstva zdravlja.
Dr Tonka Jozić Novinc s Odjela za infektologiju sisačke bolnice podsjeća da je riječ o virusu koji ima simptome vrlo slične gripi, no da je glavna razlika u vremenu inkubacije koja može trajati 14 dana te da je ta kasna pojava simptoma kod zaraženih osoba ujedno i glavni problem, odnosno razlog epidemije.
„Važno je napomenuti da se ne stvara nepotrebna panika. To možemo postići tako da građanstvo preuzme odgovornost u narednom periodu. Nemojte ulaziti u zadimljene kafiće, velike prostore, krećite se na svježem zraku. Možda to zvuči ružno ne ići u kino ili na predstave ali mi moramo biti spremni. Medicinsko osoblje u svakodnevnom je kontaktu s krovnim institucijama, spremni smo.“ rekla je dr. Jozić-Novinc.
I epidemiološka služba županijskog zavoda za javno zdravstvo spremna je za eventualno dočekivanje Korone na našem području te za tretiranje oboljelih. A u slučaju da se korona virus pojavi na našem području, i sisačka je bolnica spremna za zbrinjavanje pacijenata, odnosno za njihovo sigurno stavljanje u izolaciju, što je ujedno i osnovni način sprečavanja epidemije.
„Ono što je bitno je da se naš Odjel za infektivne bolesti može cijeli staviti u izolaciju. Zato što postoji poseban ulaz požarnim stubištem i što svaka soba ima izlaz na balkon. nema nikakvog straha da nećemo na adekvatan način moći zbrinuti oboljele.“, istaknula je dr. Tonka Jozić Novinc.
Situaciju pratimo i dalje.

najčitanije