INA će postaviti sunčane elektrane Virje i Sisak, a gradit će ih Končar

imp

INA je s tvrtkom Končar – Inženjering za energetiku i transport d.o.o. potpisala ugovor za glavnog izvođača radova na projektima izgradnje sunčanih elektrana Virje i Sisak.

 

INA, uz pomoć renomiranog domaćeg partnera Končara, namjerava graditi dvije moderne solarne elektrane, priopćili su iz INA-e.
„Sunčana elektrana Virje smjestit će se na prostoru Ininih Objekata prerade plina Molve i trenutačno je najveća sunčana elektrana u izgradnji u Hrvatskoj. Sunčana elektrana u Sisku gradit će se na industrijskoj lokaciji u Sisku i jedan je od projekata transformacije lokacije u moderan industrijski centar. Elektrane će zajedno proizvoditi 16.000 MWh električne energije godišnje, kolika je i prosječna potrošnja 4800 kućanstava u Republici Hrvatskoj, odnosno kućanstava u gradovima veličine Makarske ili Jastrebarskog.“, stoji u priopćenju.
Pri potpisivanju ugovora Sándor Fasimon, predsjednik Uprave Ine, naglasio je: „Ovi projekti još su jedan korak u procesu transformacije Ine u energetsku kompaniju te su u skladu s našim razvojnim smjernicama. Cilj nam je nadograditi postojeći lanac vrijednosti, a ove solarne elektrane početak su stvaranja održivog portfelja u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora. Uz to realizacijom ovih projekata INA će pridonijeti sigurnosti opskrbe, kao i ispunjavanju klimatskih ciljeva koje je Republika Hrvatska preuzela od Europske unije.”

 

U izgradnji sunčanih elektrana koristit će se najnovija tehnološka rješenja. Za njihovu implementaciju zadužen je Končar.
Očekivani početak radova na izgradnji solarnih elektrana Virje i Sisak jest proljeće 2022. Nakon dovršetka i puštanja u rad, najkasnije tijekom 2023., proizvedenu električnu energiju INA će isporučivati u javnu distribucijsku električnu mrežu.

najčitanije