Ikić Baniček:“Nastavimo Sisak razvijati kao multikulturalan, tolerantan i inkluzivan Grad“

imp

Sisak je jučer, 4.lipnja, slavio svoj dan, Dan grada i blagdan svog zaštinika sv. Kvirina.
Dan grada obilježen je svečanom sjednicom Gradskog vijeća koja je održana u atriju Starog grada kojoj je prisustvovao i predsjednik Republike Zoran Milanović koji je u svom prigodnom obraćanju svim Siščankama i Siščanima čestitao Dan grada Siska.
Na početku svog govora gradonačelnica Kristina Ikić Baniček je istaknula kako je Sisak i nakon ove situacije s koronavirusom izašao kao pobjednik.
„Naš Sisak je u svojoj dvije tisućljetnoj povijesti preživio mnoge teške trenutke, iza kojih su u pravilu slijedila vremena slave i ponosa, no svaki novi izazov je težak i nepredvidiv. Tako nas je neočekivano i neplanirano zadesilo do sada u povijesti nezabilježeno zatvaranje grada za normalan život. Sve ono što čini jedan grad, a to je druženje njegovih građana na trgovima, trgovina i proizvodnja novih dobara prestali su gotovo preko noći. Bio je to još jedan ispit koji je testirao našu snagu i našu odlučnost da savladamo do tada nepredvidive prepreke i da izađemo kao pobjednici. Malo koja sredina ne samo u Hrvatskoj, nego u cijelom svijetu je prošla praktički neokrznuta pandemijom kao Sisak, a uostalom i cijela Sisačko-moslavačka županija. Uz minimalan broj oboljelih i bez fatalnih žrtava preboljeli smo još jedan udarac koji je pred nas postavila povijest. Ja već neko vrijeme ne brinem oko toga što nam donosi sutra jer sam se posvjedočila u jednu konstantu koja je neosporiva u Sisku, a to je što god nas zadesi mi ćemo to zajedno prevladati.“, rekla je na svečanoj sjednici sisačkog Gradskog vijeća gradonačelnica Kristina Ikić Baniček komentirajući i, kako je rekla, „anti-sisačku Vladu koja nas je zadesila prije četiri godine“.

kristina dan grada sjednica 5
„I kada nas je prije gotovo četiri godine zadesila još jedna anti-sisačka vlada, koja je mandat započela sjednicom u Sisku, na kojoj su im iz usta ispadali bomboni obećavajući da će Sisak biti prioritet … a ja i većina Siščana smo znali da možemo očekivati ništa i da ćemo dobiti ništa … bili smo odlučni da prevladamo nepogodu koja nas je zadesila. Kao i do tada odlučila sam uzdati se isključivo u vlastite snage i vlastite mogućnosti. Danas, kada nas ti obećavatelji ponovo obilaze i dolaze u Sisak gotovo potajice, da ih nitko ne vidi i objašnjavaju da ona priča o otkupu Ine nije bila tvrdo obećanje, nego meko, a gradnja Odranskog mosta evo samo što nije počela, samo što nije, evo sad će… mi Siščani ponovo podvlačimo crtu realiziranog u Sisku isključivo temeljem vlastitih sredstava i vlastite marljivosti, jedino kako znamo i kako smo naučili do sad.
Imamo jednu Holandsku kuću više nego prije godinu dana, imamo jedan vrtić više nego prije godinu dana, imamo atletsku stazu više nego prije, imamo brojne ceste i parkirališta, i što je još važnije imamo nova gradilišta, koja nismo imali prije. Od Kuće Striegl, preko Centra kreativne industrije u bivšoj zgradi stranaka do gradilišta potpuno nove sportske dvorane Zeleni Brijeg u kojoj ćemo udomiti sve sisačke odbojkaše, rukometaše i mnoge druge sportove. Nismo sjedili i plakali da nam država preda na upravljanje zgradu bivše Uprave željezare i nismo sjedili skršenih ruku da država razriješi gordijski čvor s gradnjom nove Strukovne škole s dvoranom koja najvjerojatnije nikada neće biti sportska dvorana. Osmislili smo vlastite projekte i pokrenuli ih na jedini način koji znamo i jedini način koji u Sisku uspijeva, vlastitim snagama!“, rekla je gradonačelnica ističući kako Sisak danas ima stabilnu vlast i odgovorne ljude koji su preuzeli odgovornost za vođenje grada.

kristina dan grada sjednica 4
„U Sisku se bolje i kvalitetnije živi, a otkako sam ja gradonačelnica daleko najviše ulažemo u djecu, zato su nam prioriteti bili vrtići i školske kuhinje kao i sportska infrastruktura. Po ulaganjima u kulturu također spadamo među vodeće gradove u Hrvatskoj.
Komunalni standard, koji je bio strašno nizak nakon što se 20 godina nije radilo apsolutno ništa, dižemo svake godine uporno i dosljedno, evo na red je došla i Greda, urbaniziramo taj dio Siska. Svake građevinske sezone grad dobije nekoliko gradskih ulica više, tako se grad širi i tako se grad spaja u jednu kohezivnu cjelinu. Vjerojatno nećemo dijeliti svi iste ideje o životu, no dijelimo grad i njegove usluge koje su zajedničke svima.“, dodala je Ikić Baniček naglašavajući da u slavljeničkom ozračju, primjereno situaciji, nije vrijeme za politička prepucavanja, ali nije niti vrijeme za pozivanje na zajedništvo s figom u džepu jer zajedništvo nije i nikada neće biti dijeljenje istih stavova o svim stvarima, zajedništvo je rad na općem dobru usprkos tome što svi imamo svoje mišljenje, potpuno različito od drugog.
„Zajedništvo znači da nastavimo Sisak razvijati kao multikulturalan- raširenih ruku i za ljubitelje jazza i za ljubitelje folklora, za ljubitelje murala kao i ljubitelje Striegla, tolerantan- otvorenog srca prema svima bez obzira jesu li vjernici ili nisu, jesu li većina ili manjina u bilo kojem smislu, nacije ili roda. I ono najvažnije, a što ocrtavaju i današnji dobitnici priznanja na čemu im od srca čestitam, inkluzivan Grad- spreman uključiti u svoje vrtiće, škole, događanja, gospodarstvo sve koji to žele bez obzira na izazove sa kojima ih je život možda suočio.“, zaključila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

kristina dan grada sjednica 3 kristina dan grada sjednica 2

najčitanije