Ikić Baniček: 'Svako dijete s teškoćama u razvoju mora dobiti posebnu skrb'

st

261020211635270717.jpeg

Prvi dio građevinskih radova na sisačkoj ‘Sobi čuda’ priveden je kraju. Prostor u Frankopanskoj ulici, koji je odabran za senzornu sobu, na odličnoj je lokaciji, a i zadovoljava ostale potrebne uvjete, doznajemo od Aleksandre Milković, izvršne direktorice Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije.
‘Za provođenje terapije senzorne integracije trebamo staru gradnju, potrebni su nam visoki stropovi i zidovi. Ovo nam odgovara i prostorno i lokacijski, jer su svi prometni pravci blizu, kao i sredstva javnog prometa’, rekla je Milković.
Preostalo je uvesti grijanje, sanitarije, postaviti laminate i pločice, okrečiti prostor i kupnja opreme. Upravo ta oprema je najskuplji dio – cifra će se vjerojatno izjednačiti sa svim građevinskim troškovima.
‘Cijeli prostor mora biti u strunjačama. Jedna takva strunjača košta do 2000 kuna, a ovdje ima oko 70 kvadrata. Potrebna je i posebna željezna konstrukcija na koju će se vješati rekviziti.’
Donacijom od 60 tisuća kuna u opremanje Sobe čuda uključio se i DM Hrvatska, a senzibiliziranost za ovaj projekt pokauje od samih početaka i Grad Sisak. Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček rekla je kako je na početku svog mandata zatekla situaciju u kojoj se roditelje djece s ovakvim potrebama odbijalo, s izgovorom kako nema sredstava, kako za asistente u nastavi tako i za sve ostalo što je potrebno.
‘Svako dijete s teškoćama u razvoju mora dobiti posebnu skrb i poseban program. S ponosom mogu naglasiti da sva djeca s teškoćama u razvoj pohađaju vrtiće, predškolske i školske ustanove te imaju svog asistenta. Država je u nekim situacijama kasnila s donošenjem proračuna, neka su sredstva i ukinuta pa smo mi tu uskočili s gradskim sredstvima jer takvi programi ne smiju stati’, zaključila je Ikić Baniček.

najčitanije